Nederland

Gezondheidscheck: hoe gezond ben jij?

24 februari 2015 19:20 Aangepast: 06 oktober 2015 14:47
Beeld © ANP

Binnen een halfuur weten hoe gezond je bent (of hoe ongezond): dat is het idee achter de nieuwe Persoonlijke Gezondheidscheck. Moeten we de test gaan invullen? Zeven vragen aan een voor- en tegenstander.

ZIE OOK: Doe hier de Gezondheidscheck (het kan druk zijn op de site; probeer het dan later nog een keer)

1. Als ik de Persoonlijke Gezondheidscheck wil doen, hoe doe ik dat?
Coenraad van Kalken, initiatiefnemer van de Persoonlijke Gezondheidscheck (PGC): "Ga naar de site Persoonlijke Gezondheidscheck en vul daar de vragen in. Daar ben je ongeveer een halfuur mee bezig, maar dan weet je wel hoe gezond of ongezond je bent. Het kan soms even duren voordat de site laadt omdat er veel bezoekers zijn."

2. Er zijn al een heleboel gezondheidstesten. Waarom hebben we deze online check nodig?
Coenraad van Kalken: "Alle checks die we hebben, kijken maar naar één aspect. Bloeddruk, stress of de nieren. Eén geïntegreerde test over de gehele linie was er nog niet. Althans, niet zo goed onderbouwd als deze. Je krijgt met deze check een algemene test met een algemeen rapport. De check is niet zomaar een check: het is een initiatief van onder meer de Hartstichting, het Diabetes Fonds en de Landelijke Huisartsenvereniging."

3. Waarom raadt u mensen aan de check te doen? 
Coenraad van Kalken: "Op basis van het rapport dat uit de check komt, kun je zelf met je gezondheid aan de slag gaan. De kans dat je onterecht bij een dokter komt, is minimaal. Als je goed met je lichaam omgaat, is er niets aan de hand. Sterker nog: het is de bedoeling dat dit programma je helpt om weg te blijven bij de huisarts." 

4. Lukas Stalpers, u bent radiotherapeut bij het AMC in Amsterdam en adviseert de test niet te doen. Waarom bent u tegen dit soort tests?
Stalpers: "Testen als deze worden vol goede bedoelingen ontworpen, maar ze werken niet. Met deze test ontdek je ziektes niet heel vroeg, maar praat je mensen alleen maar ziektes aan die ze niet hebben. Mensen gaan naar de dokter met klachten die ze niet hebben. Ze voelen zich ziek terwijl ze dat niet zijn. Daardoor brengen mensen zichzelf onterecht schade toe. Bovendien zorgen dit soort testen voor onnodig hoge zorgkosten."

5. Als deze check niet de manier is om onze gezondheid te verbeteren, wat dan wel?
Lukas Stalpers: "Wat echt helpt, is betere voorlichting. Daarbij zijn drie dingen van belang: mensen moeten niet roken, niet te veel eten en ze moeten bewegen. Als je dat bereikt, heb je al een vermindering van 40 procent van alle ziektes. Daar heb je die check absoluut niet voor nodig."

6. Wat gebeurt er met de gegevens van mensen die de test wel willen doen?
Coenraad van Kalken: "De gegevens worden netjes en veilig opgeslagen. Ze zijn voor de mensen zelf beschikbaar om ze in te zien. Bij de aanmelding vraagt het systeem of je bezwaar hebt of de uitslag desgewenst wordt gedeeld met een huisarts of bedrijfsarts. De werkgever of de zorgverzekeraar heeft op geen enkele manier inzage in de gegevens."

7. Wat kost het? 
Coenraad van Kalken: "De basischeck is gratis. Daarmee krijg je ook een eerste indruk. Voor een aanvullend bloedonderzoek betalen mensen 49 euro. Dat onderzoek kunnen mensen thuis doen en vervolgens naar ons opsturen."

ZIE OOK: Doe hier de Gezondheidscheck (het kan druk zijn op de site; probeer het dan later nog een keer)

 

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore