Nederland

D66 is er klaar voor: reguleren die wietteelt

26 februari 2015 05:00 Aangepast: 26 februari 2015 09:01
Beeld © ANP

D66 dient vandaag een wetsvoorstel in waarin de teelt van wiet en de levering daarvan aan coffeeshops gereguleerd wordt.

Volgens de partij moet het reguleren van de hennepteelt vooral de gezondheidsrisico's terugdringen. Door een gemeente toezicht te laten houden op de teelt en verkoop, weet een gebruiker zeker dat er geen gevaarlijke bestrijdingsmiddelen zijn gebruikt of andere schadelijke stoffen zijn toegevoegd.

Volgens D66-Kamerlid Magda Berndsen is het reguleren 'van zowel de voor- als de achterdeur noodzakelijk'. "De huidige gedoogsituatie waarbij je wel cannabis mag verkopen, maar niet mag telen en aanvoeren is onhoudbaar. Het zorgt voor te hoge gezondheidsrisico's, kost te veel politiecapaciteit en is een gevaar voor de algemene veiligheid."

ZIE OOK: Amsterdam wil gereguleerde wietteelt

In het wetsvoorstel van D66 blijft de teelt van cannabis en het aanvoeren daarvan strafbaar, maar kunnen telers onder strikte voorwaarden een ontheffing krijgen. "Alle in Nederlandse coffeeshops verkochte wiet is dan gereguleerd geteelde wiet, al het andere is illegaal. Dat is duidelijk voor de politie, voor de rechter en voor de consument", stelt Berndsen.

Onderhandelingstafel
Een coffeeshop mag nu maximaal 500 gram cannabis in huis hebben. Ook dat moet veranderen, vindt D66. Volgens de partij levert het reguleren van de wietteelt veel geld op: 200 miljoen aan besparingen op politie en justitie en 300 miljoen aan accijnzen. 

D66-leider Alexander Pechtold heeft gezegd dat het plan om wietteelt te legaliseren door D66 wordt meegenomen in de onderhandelingen over het nieuwe belastingplan. 

RTL Nieuws
`