Bezetting UvA

Van der Laan praat met studenten in Maagdenhuis

26 februari 2015 00:56 Aangepast: 26 februari 2015 08:12
Beeld © ANP

Burgemeester Eberhard van der Laan is vannacht naar het Maagdenhuis in Amsterdam gekomen om te praten met de studenten die het gebouw zijn binnengevallen. De studenten hadden hem opgeroepen om contact op te nemen.

Studenten bezetten sinds gisteravond het Maagdenhuis aan het Spui. Boze studenten trapten de deur van het bestuurscentrum van de Universiteit van Amsterdam (UvA) in na een protestmars vanuit het Bungehuis. Daar hielden de studenten zich eerder op omdat ze meer democratie willen binnen de universiteit. Ze eisen dat het universiteitsbestuur aftreedt.

Van der Laan zei bij aankomst in het Maagdenhuis dat hij niet weggaat voordat hij alle vragen heeft beantwoord. “Ik begrijp jullie problemen, maar dat betekent niet dat ik jullie acties steun", zei de burgemeester.

ZIE OOK: Tijdlijn: Twee weken bezetting UvA

Een van de studenten vroeg of Van der Laan zijn excuses wilde aanbieden voor de arrestaties bij de ontruiming van het Bungehuis dinsdag. Van der Laan zei daarop dat hij verplicht is om het besluit van de rechtbank uit te voeren. Die oordeelde vorige week donderdag dat de studenten het Bungehuis uit moesten.

Ook hoofdcommissaris van de politie Amsterdam Pieter-Jaap Aalbersberg is in het Maagdenhuis. Hij zei tegen AT5 dat er nog niet ontruimd wordt. “We zijn hier om te praten. Niet om te ontruimen." Ontruiming hangt de studenten boven het hoofd nadat het bestuur van de UvA woensdagavond aangifte deed tegen de bezetters.

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore