EditieNL

Powernap of powernep? Welterusten op je werk

26 februari 2015 11:03 Aangepast: 26 februari 2015 19:33
Beeld © iStock

Een powernap is goed voor je. Je wordt productiever. Ten minste, als je op de juiste manier ‘powernapt’, namelijk midden op de dag. Onder werktijd, dus...

Eventjes midden op de dag je werk links laten liggen en je ogen dichtdoen. Heerlijk, en het is nog goed voor je ook. Onderzoek van de Sorbonne-universiteit toont aan dat het middagdutje de schade van een doorwaakte nacht (deels) herstelt. Je wordt productiever en kunt je beter concentreren.  

Herstel
Mensen die te kort slapen, functioneren namelijk geestelijk en fysiek niet goed. "Het was al bekend dat je door een powernap van 25 minuten geestelijk herstelt", vertelt slaapdeskundige Hans Hamburger. Maar dankzij nieuw onderzoek weten we ook dat je lichamelijk herstelt van een middagdutje. "Uit het onderzoek blijkt namelijk dat door een powernapje het stresshormoon en de adrenaline omlaag gaan."

ZIE OOK: Moeite met slapen? Neem een kopje koffie

De 25 minuten die voor een powernap staan, zijn heilig. Alles korter dan dat noemt de slaapdeskundige een power-'nep'. "Omdat het niets voorstelt." En langer dan die 25 minuten is ook weer niet goed. "Je komt na die tijd in de diepe slaap terecht", verklaart Hamburger. "Als je dan wakker wordt, ben je slaapdronken en brak." Wie echt lang wil powernappen, moet sowieso 90 minuten achtereen slapen. "Dan ben je namelijk weer uit je diepe slaap."

Ideale tijd
Er is ook een ideale tijd om je powernap te houden. Na lunchtijd, zolang het maar voor 15:30 uur is, omdat je anders 's nachts niet meer slaapt. En dat betekent dus dat veel mensen een goede powernap op het werk zouden moeten houden. Microsoft begon hier zeven jaar geleden al mee. Het bedrijf, gevestigd op Schiphol, heeft een speciale powernapplek: een kuipstoel in een aparte ruimte die je donker kunt maken met gordijnen. "De stoel wordt gebruikt door onze eigen werknemers en door internationale gasten met een jetlag", zegt een woordvoerder.  

ZIE OOK: Appje voor het slapengaan 

Is de powernap - als we 'm keurig 25 minuten doen - dé oplossing voor ons ellendige slaaptekort? "Nee", zegt Hamburger. "We kunnen niet stellen dat de powernap de oplossing is tegen alle slaapproblemen." Heb je een structureel slaaptekort, dan kan een powernap je niet redden. Helaas. Het zit namelijk zo: als je één nacht kort slaapt, dan kun je dit de volgende dag compenseren door de gemiste uren met 1,5 te vermenigvuldigen. Wie dat aantal uur moet inhalen ná lunchtijd, komt niet meer aan werken toe.

Bekijk hier het tv-item terug:

EditieNL
`