Nederland

Drones mogen vanaf de zomer boven mensenmassa’s vliegen

02 maart 2015 19:20 Aangepast: 06 maart 2015 17:04
Archiefbeeld. Beeld © ANP

Het kabinet wil dat de regels voor het gebruik van drones minder streng worden. Vanaf 1 juli mogen de politie en brandweer met drones boven gebouwen en mensenmassa’s vliegen.

Ook mag er vanaf de zomer na zonsondergang gevlogen worden. Dat is nu nog verboden. De drones mogen gebruikt worden voor hulpverlening, opsporing en handhaving van de openbare orde.

Het kabinet wil onderzoeken of drones ook ingezet kunnen worden voor inspectie van de wegen of bij bewaking en beveiliging van terreinen en objecten, maar bijvoorbeeld ook of media drones mogen gebruiken om beelden te maken. In de zomer wordt daar meer over bekend.

ZIE OOK: Journalisten al-Jazeera lieten drone boven Parijs vliegen 

Ministers Opstelten (Veiligheid en Justitie) en Kamp (Economische Zaken) en staatssecretaris Mansveld (Infrastructuur en Milieu) hebben de Tweede Kamer vandaag met een brief op de hoogte gesteld van de nieuwe regels en plannen.

Privacy
In de bestaande regels over drones staat volgens de ministers en staatssecretaris niet genoeg over het beschermen van de privacy. Ze gaan daarom uitzoeken of daar nieuwe regelgeving voor moet komen.

Er wordt dan onder andere gekeken naar de regels voor het recreatief gebruik van drones. De afgelopen jaren is het aantal drones fors toegenomen. Ook zijn veel drones tegenwoordig uitgerust met een camera.

RTL Nieuws
`