Treinbotsing in Tilburg

Giftreinen door Tilburg al langer omstreden

06 maart 2015 19:21 Aangepast: 06 maart 2015 19:24
De treinbotsing in Tilburg Beeld © ANP

Midden in Tilburg botste vandaag een goederentrein geladen met de brandbare stof butadieen op een passagierstrein. Met één lichtgewonde en een klein lek dat snel kon worden gedicht, lijkt de Brabantse stad ontsnapt aan een ramp. Waarom rijden nog steeds 'giftreinen' door de stad?

Ook in 2007 ontsnapte Tilburg al aan een inferno toen een goederentrein geladen met een brandbaar gas bijna botste op een passagierstrein. Lokale politici maken zich al langer grote zorgen over de treinen met gevaarlijke stoffen die dwars door het centrum denderen.

ZIE OOK: Passagierstrein botst in Tilburg op goederentrein

"Als zo’n giftrein vol met brandbare vloeistoffen ontspoort en explodeert, dan kan dat echt levens kosten", zei wethouder Roel Lauwerier vorig jaar nog. "Dat moeten we te allen tijde voorkomen."

Brabantroute
Tilburg maakt onderdeel uit van de zogeheten Brabantroute die de Rotterdamse haven met het Duitse achterland verbindt. Behalve Tilburg liggen ook Breda en Eindhoven op deze route.

Iedereen is het erover eens dat giftreinen eigenlijk niet door stedelijk gebied mogen rijden. En de Betuweroute - geopend in 2007 - zorgde ervoor dat dit steeds minder het geval was. Maar uitgerekend over die spoorlijn kunnen de komende jaren juist minder treinen rijden, omdat aan de Duitse kant van de grens wordt gewerkt aan het spoor.

ZIE OOK: Giftreinen rijden weer door steden

Dit nieuws leidde tot grote onrust, in Brabant en daarbuiten. Lauwerier noemde de komst van extra giftreinen 'onacceptabel' en verschillende Tweede Kamerfracties drongen er bij verantwoordelijk staatssecretaris Mansveld op aan dat gevaarlijke stoffen de komende jaren toch zo veel mogelijk over de Betuweroute zouden worden vervoerd.

Mansveld
Mansveld was het met de Kamerleden eens, maar gaf geen harde garanties. De vervoerders zullen proberen 'zo veel mogelijk' gevaarlijke stoffen via de Betuweroute te vervoeren, schreef zij in een brief aan het parlement.

Voorlopig kunnen de inwoners van Tilburg dus nog niet rustig slapen. De werkzaamheden aan de Betuweroute duren nog tot 2022. 

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore