EditieNL

Strafbankje voor nanny? #stopjofrost

09 maart 2015 11:56 Aangepast: 09 maart 2015 18:59
Beeld © Getty

Stoute kinderen zet ze onverbiddelijk op het strafbankje. Hoewel 'supernanny' Jo Frost in haar programma’s veel succes heeft met het poeslief krijgen van terreurkleuters, oogsten haar opvoedkunsten ook kritiek. Is haar methode schadelijk of noodzakelijk?

"Er zitten nadelen aan de methode van Jo Frost en ik geloof zelfs dat kinderen er schade aan kunnen overhouden. Ze is te rigoureus en te streng", zegt pedagoog Eva Bronsveld. "Het straffen gebeurt te fel en ook het strafbankje is geen goede oplossing." Bronsveld hoort bij de club ouders en opvoedkundigen die een anti-Frost-protest houden met de hashtag #stopjofrost.

Frost en haar strafbankje zijn namelijk op tournee in Nederland. Haar methode van straffen en belonen is populair. De eerste aflevering van het programma Nanny On Tour kon meteen rekenen op 1,3 miljoen kijkers. Reden tot zorg, vinden de mensen die Frost liever zien vertrekken. Want onzekere ouders zouden nu te snel hun kinderen straffen, vinden zij.

ZIE OOK: Drammende peuter in de hoek? 'Kindermishandeling!'

"Vaak is er een onderliggende reden waarom een kind vervelend is", zegt Bronsveld. "De nanny gaat daar helemaal niet naar op zoek."

De pedagoog vindt dat ouders altijd zelf de keuze hebben, maar zegt wel dat je kinderen ook op een 'positievere en gezelligere' manier kunt opvoeden. "Je kunt met kinderen overleggen. Je moet ze uitleggen wat het probleem is en vragen wat er aan de hand is."

ZIE OOK: Tips: 'Ouders voed je kinderen eens op'

Bronsvelds collega, pedagoog Steven Pont, nuanceert het tegengeluid. "Op zich doet Jo Frost goed werk. Ze brengt structuur terug in een gezin. Wat we niet moeten vergeten, is dat Jo Frost binnenkomt in een oorlogsgebied." In dat oorlogsgebied is de hiërarchie vaak ver te zoeken, zegt Pont. Frost brengt die hiërarchie volgens hem weer terug.

Wel denkt hij dat ouders die het programma kijken zelf niet te snel naar het strafbankje moeten grijpen. "Het is gevaarlijk als ouders de manier waarop Frost structuur aanbrengt, toepassen in situaties die totaal niet vergelijkbaar zijn met het oorlogsgebied waarin het gezin van Jo Frost zich bevindt. Ouders kunnen dan te vaak en te hard straffen. Dat is slecht voor kinderen."

 

Editie NL
`