Nederland

Tientallen MH17-slachtoffers nog niet begraven

09 maart 2015 18:00 Aangepast: 30 april 2015 15:45
Beeld © ANP

Van 29 geïdentificeerde slachtoffers van de vliegramp met de MH17 zijn de stoffelijke resten nog steeds niet terug bij hun familie. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws.

Van de 298 slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne zijn er 295 geïdentificeerd. Maar een identificatie betekent nog niet dat het lichaam ook gevonden is, en terug bij de familie.

Er zijn namelijk 29 slachtoffers van wie de stoffelijke resten nog in het mortuarium van de Korporaal van Oudheusden Kazerne in Hilversum liggen, waar het identificatieproces plaatsvindt. In totaal hebben de nabestaanden van 32 slachtoffers de lichamen van hun geliefden nog niet begraven of gecremeerd. 

ZIE OOK: Identificatie slachtoffers MH17: We vonden steun in elkaar

Van de 29 slachtoffers in Hilversum zijn vaak zo weinig stoffelijke resten gevonden, bijvoorbeeld alleen een paar kleine botresten, dat hun nabestaanden nog steeds wachten op meer. "Zij willen wachten tot het einde van het identificatieproces. Mensen willen toch zoveel mogelijk van het lichaam terug", vertelt de leider van het identificatieteam Arie de Bruijn aan RTL Nieuws.

Volgens de leider van het identificatieteam hebben deze nabestaanden het moeilijk. Zeker omdat naar buiten toe het beeld is dat het wel klaar is. "Ik hoor geen verwijten, maar ik kan me goed voorstellen dat er onvrede is. Het is zwaar."

Herbegraven en hercremeren
Ook zijn er nog tientallen nabestaanden die hun geliefden inmiddels hebben moeten herbegraven of hercremeren, omdat na nieuwe zoekacties weer stoffelijke resten werden gevonden. Teamleider De Bruijn: "Sommigen kiezen nu voor een herbegrafenis. Anderen wachten tot het einde van het proces."

Het identificatieteam heeft inmiddels 90 procent van alle stoffelijke resten onderzocht. Er werken nu nog vijftien medewerkers in Hilversum. Dat aantal kan weer oplopen als de Nederlandse zoekmissie weer teruggaat naar het rampgebied.

ZIE OOK: 'Ik moet mijn kind begraven, maar ik weet niet eens wanneer'

Mogelijk terug in april
In april kijkt de repatriëringsmissie of het nog mogelijk is de zogenoemde 'burn site' te onderzoeken, het stuk waar het grootste deel van het vliegtuig neerkwam en in brand vloog. Het doel is met name om daar nog resten van de drie vermisten te vinden.

Toch is de verwachting dat er niet veel resten meer worden gevonden. Het zal gaan om kleinere botresten. "Daar moet je eerlijk over zijn", zegt De Bruijn. 

RTL Nieuws / Hester van Yperen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`