'Nederlandse wolf'

Wolf in Nederland: is hij tam of wild?

09 maart 2015 15:18 Aangepast: 09 maart 2015 15:56
Beeld © Robert Vlieghuis

De wolf die gespot is in Drenthe en Groningen wandelt rustig door woonwijken en langs wegen. Hij lijkt niet bang voor ons, maar moeten wij bang zijn voor de wolf? Vijf vragen aan wolvenkenner Leo Linnartz van de organisatie Wolven in Nederland.

1. De wolf die in Nederland gezien is, wordt in de media ook wel omschreven als een 'gekke wolf': het is geen typische wilde wolf. Hoe denk jij daarover?
"Ik moet een beetje lachen om de term gekke wolf, maar deze wolf past inderdaad niet in het beeld van een wilde wolf. Die laten hun neus namelijk niet zien. Deze wolf slaapt 's nachts waarschijnlijk wel op een rustig plekje in de natuur, maar overdag laat hij zich overal zien: op straten, in weilanden, in woonwijken en nu zelfs op een industrieterrein. Dat is anders dan anders en past niet in het patroon van een standaard wolf."

2. Betekent dat dat het een tamme wolf is of toch een wilde wolf?
"Zijn hele gedrag komt op mij over als een typische jonge wolf. Hij lijkt geen ervaring te hebben met mensen. Hij laat zich aan iedereen zien, steekt de straat over zonder te kijken. Hij is gewoon nog heel naïef. De meeste wolven zijn bang voor mensen: dat leren ze van hun ouders. Wolven die beschoten zijn geweest, geven aan hun jongen door dat ze moeten oppassen voor 'tweebenigen'. Deze wolf is absoluut niet schuw voor mensen, wat erop kan wijzen dat hij uit een gebied komt waar hij nooit veel mensen is tegengekomen." 

"Ik geloof niet dat het om een tamme wolf gaat die ontsnapt is uit gevangenschap, al kun je dat nooit uitsluiten. Maar hij vertoont niet het gedrag van een tamme wolf."

3. Is de kans nu groot dat er meer wolven in Nederland zullen komen?
"Die kans is sowieso groot en wordt ook elk jaar groter. Over de grens in Duitsland leeft een groeiend aantal wolven. Die populatie groeit echt als kool: elk jaar komen er meer jongen bij. Als die jonge wolven één jaar oud zijn, verlaten ze de roedel en gaan ze zwerven. Dan kunnen ze hele afstanden afleggen en zeker ook in Nederland terechtkomen. Ik denk dat deze wolf een voorbeeld is van zo'n zwervende jonge wolf." 

4. We horen ook meldingen van schapen met bijtwonden: vallen wolven vaak schapen aan? 
"Eigenlijk is dat heel zeldzaam. Wolven eten over het algemeen voor 99 procent wild: reeën, herten, zwijnen en hazen. In Duitsland bijvoorbeeld worden er wel eens schapen aangevallen, maar dat gaat om minder dan 1 procent van de voeding van de wolf. Er zijn meer aanvallen door honden." 

"Schapen worden regelmatig gebeten door honden, soms zelfs tot bloedens en de dood aan toe. Normaal gesproken hoor je daar nooit wat over, omdat de eigenaren de politie er liever niet bij halen. Die verhalen worden dan niet bekend. Maar nu er een wolf in het land is, regent het ook direct meldingen van schapen met bijtwonden." 

"Dat was ook zo toen er een dode wolf was gevonden in Luttelgeest: en dat terwijl uiteindelijk bleek dat die wolf nooit levend in Nederland heeft rondgelopen. Toch had ik toen tien claims in mijn mailbox over aangevallen schapen. Dat is een automatische reactie van mensen: de wolf wordt al gauw het zwarte schaap. In heel veel gevallen zal het eigenlijk gaan om hondenbeten."

5. Moeten mensen bang zijn voor de wolf?
"Er is nog geen enkele aanwijzing dat deze wolf gevaarlijk is voor mensen: hij gedraagt zich absoluut niet agressief. Iedereen wil natuurlijk foto's en filmpjes van hem maken, dat is hij niet gewend. Hij kijkt mensen dan aan met een blik van 'wat moet je nou', maar reageert verder niet. Voorzichtigheid blijft natuurlijk wel geboden. Het is en blijft een wild dier. Dus bewaar afstand, zeker als je met een hond bent."

RTL Nieuws / Linda Verhaegen
`