Opstelten en Teeven treden af

Waarom sloot Teeven deal met drugscrimineel?

10 maart 2015 08:12 Aangepast: 10 maart 2015 11:40
Beeld © ANP

Fred Teeven sloot in 2000 als een officier van justitie een deal met drugscrimineel Cees H. Die deal heeft hem en minister Opstelten gisteren genekt. Waarom was die deal toen zo belangrijk?

1. Fred Teeven heeft als officier van justitie een deal gesloten met een drugscrimineel. Waarom deed hij dat?
Drugscrimineel Cees H. zat al vast, maar Teeven wilde ook de drugscrimineel Johan V., alias 'de Hakkelaar', achter de tralies krijgen, zegt misdaadverslaggever John van den Heuvel. 

De Hakkelaar gold als een van de grootste Nederlandse drugshandelaren uit de jaren 90. "De Hakkelaar was nog veel vermogender dan Cees H.," vertelt Van den Heuvel in RTL Late Night. "In feite was de hele tactiek bedoeld om met een kleinere vis een veel grotere vis te vangen."  

2. Wat was de rol van Cees H. dan? 
Deze Cees H. was een van de onderdanen van de Hakkelaar,  zegt Van den Heuvel. Volgens de misdaadjournalist heeft H. uiteindelijk onmisbare informatie over Johan V. gegeven: "Ze hebben geprobeerd informatie van Cees H. los te peuteren. Dat lukte maar zeer mondjesmaat. Maar hij heeft uiteindelijk in al die verhoren wel een richting gegeven aan het onderzoek waardoor de Hakkelaar veroordeeld kon worden." 

3. Wat heeft Cees H. gekregen? 
Het gaat om een schikkingsdeal. Cees H. zat op het moment van de deal dus al in de cel en er was beslag gelegd op zijn bankrekeningen. In 2000 betaalde de drugscrimineel 750.000 gulden aan de staat. Hij kreeg toen zijn in beslag genomen bankrekeningen van justitie terug. Jarenlang bleef onduidelijk hoeveel geld H. precies had teruggekregen. Gisteren bleek dat het om 4.710.627,18 gulden ging.  

4. En de Hakkelaar? 
Het idee was dat hij nog veel meer geld zou gaan betalen aan justitie, schrijft Van den Heuvel vandaag in De Telegraaf, namelijk 540 miljoen gulden. In de praktijk ging dat mis. In eerste instantie werd de som al teruggebracht naar 123 miljoen euro. En het OM heeft nog altijd niet kunnen bewijzen dat die 123 miljoen euro terecht is opgelegd.

ZIE OOK: 
'Aftreden VVD'ers drama voor partij'​
Teruglezen: Bonnetje kost Teeven en Opstelten de kop
Tijdlijn: de affaire-Cees H.​

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore