EditieNL

'Werk, woning, wijf': (ex-) gevangene zoekt vrouw

10 maart 2015 12:31 Aangepast: 11 maart 2015 16:01

Daten met gevangenen voor volk en vaderland. Criminologe Mioara Zoutewelle ontdekte dat mensen die delicten plegen op het rechte pad komen als ze trouwen en kinderen krijgen'

"Dag dames, mijn naam is Mo en ik ben 32 jaar. Ik ben op zoek naar een leuke dame die graag met mij wil schrijven. Ik zit momenteel in PI Roermond. Zit al 2 jaar vast, over 5 maanden mag ik naar open kamp. Mijn hobby’s zijn sporten, koken, muziek luisteren", schrijft één van de mannen die een relatie zoekt via de website Bonjo

In eerste instantie zien de advertenties er net zo uit als elke andere contactadvertenties. Alleen kunnen de deelnemers van Bonjo niet zomaar mee naar de bioscoop. Alle ingeschreven mannen en vrouwen zitten nog in de gevangenis.

ZIE OOK: Gevangenen vrezen voor plek door komst Noren

Criminologe Mioara Zoutewelle promoveert donderdag op onderzoek naar het verband tussen intieme relaties en criminaliteit. "Uit mijn onderzoek blijkt dat trouwen en kinderen een positieve uitwerking hebben op crimineel gedrag. Gedetineerden en ex-gedetineerden die geen partner hebben, komen in een vicieuze cirkel naar beneden. Als iemand een delict pleegt, heeft die persoon minder kans om een partner te krijgen, en zonder een partner plegen ze meer delicten."

Zoutewelle vindt dat Reclassering Nederland er goed aan zou doen om mensen met een criminele achtergrond te begeleiden naar een relatie. Vooral mannelijke delinquenten zouden daar baat bij hebben.​ Bij vrouwen geldt dit voordeel niet. Als twee criminelen met elkaar in de echt worden verbonden, dan worden ze daar niet minder crimineel van. Mannen lopen minder kans om een criminele evenknie te trouwen dan andersom. Dat komt simpelweg doordat er minder vrouwelijke criminelen zijn om mee te trouwen.

ZIE OOK: Hou 'NS op met dat geweld!

Eén van de ex-gedetineerden die dringend op zoek zijn naar een leuke vriendin, is D.J. uit Almere. Hij heeft vastgezeten en kreeg tbs opgelegd van de rechter. Inmiddels is hij drie jaar vrij, maar nog altijd vrijgezel. "Ik ben veroordeeld voor een zwaar delict. Daarom twijfelen veel potentiële partners of ze een relatie met me willen. Ik heb inmiddels mijn leven aardig op de rit en doe vrijwilligerswerk bij een stichting."

Voor ex-gevangenen zoals D.J. die in contact zijn gekomen met een leuke vrouw, heeft relatietherapeut en psycholoog Risette Boswerger nog een tip. "Het is belangrijk dat je bij de zoektocht naar een nieuwe partner niet meteen je hele achtergrond vertelt. Je weidt in eerste instantie dus niet uit over je criminele verleden."

Wil je met DJ in contact komen? Mail naar editienl@rtl.nl.

 

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`