Opstelten en Teeven treden af

Zijlstra: Teeven besloot zelf op te stappen

10 maart 2015 17:55

Van de VVD had Fred Teeven niet hoeven opstappen als staatssecretaris van Veiligheid en Justitie. Het was een persoonlijke beslissing van Teeven. Dat zei VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra.

"Gezien de feiten was er wat ons betreft geen noodzaak voor Teeven om te vertrekken en dat is hem ook duidelijk gemaakt. Maar hij was daar heel helder in. Hij had goed samengewerkt met de minister en het ging hier om een zaak waarbij Teeven zelf betrokken was." 

Teeven gaf aan solidair te zijn met Opstelten. Volgens Zijlstra behoren suggesties in de media dat Teeven opstapte omdat hij geen minister zou kunnen worden, tot de 'afdeling gelul'. Volgens de VVD-fractievoorzitter ambieerde Teeven 'natuurlijk'het ministerschap, maar er is gisteren helemaal niet gesproken over wie wel of niet minister kon worden.

ZIE OOK: Reconstructie: Opstelten was kansloos, Teeven ging zelf

Volgens Zijlstra maakte Teeven zijn eigen afweging 'en het woord ministerschap is daarbij niet gevallen'. Omdat het een deal was waarbij hij was betrokken, vond hij het 'totaal ongeloofwaardig' dat Opstelten opstapte en hij zelf zou blijven zitten.  

De positie van Opstelten was volgens Zijlstra wel onhoudbaar. De minister had gezegd dat het bewijs voor de overschrijving niet op zijn ministerie was, maar dat bleek na een nieuwe zoektocht wel te vinden in de back ups van de systemen. Teeven stond daar helemaal buiten, aldus Zijlstra.

 

RTL Nieuws / ANP
`