Campagne Statenverkiezingen

Bekijk hoe zwaar jouw stem straks meetelt voor de Eerste Kamer

17 maart 2015 13:48 Aangepast: 17 maart 2015 18:37
Beeld © ANP

Niet iedere stem bij de verkiezingen is even belangrijk voor de verdeling van de Eerste Kamerzetels. Bekijk hoe zwaar een stem uit jouw provincie meetelt.

Klik om de kaart te bekijken op je smartphone-app

ZIE OOK: Eerste Kamer: stem uit Flevoland 26 procent belangrijker dan stem uit Friesland

Verantwoording
Bij de cijfers van 2011 is voor iedere provincie de stemwaarde per Statenlid vermenigvuldigd met het totaal aantal Statenleden. Dat aantal is gedeeld door het aantal geldig uitgebrachte stemmen. Dat levert de stemwaarde per kiezer op. Voor de leesbaarheid is deze uitgedrukt in procenten van één 'stemwaarde'-eenheid.

Bij de schatting voor 2015 is dezelfde methode gehanteerd. Omdat het aantal geldige stemmen uiteraard nog niet bekend is, is dat aantal geschat. Van iedere provincie is het aantal mensen van 18 jaar en ouder in die provincie op 1 januari 2014 vermenigvuldigd met het totaal aantal inwoners op 1 januari 2015, gedeeld door het totaal aantal inwoners op 1 januari 2014. Dit geschatte aantal volwassen in 2015 is vermenigvuldigd met de gemiddelde opkomst in procenten bij de laatste drie verkiezingen (2003, 2007 en 2011).

Van de zes provincies met de hoogste stemwaarde per kiezer is die vergeleken met de provincie met de laagste stemwaarde. Van de zes provincies met de laagste stemwaarde per kiezer, is die vergeleken met de provincie met de hoogste stemwaarde. Omdat de provincie waarmee vergeleken wordt als referentie dient, levert dit verschillende percentages op: in 2011 was een stem uit Flevoland 22 procent meer waard dan een stem uit Utrecht (100 procent), maar een stem uit Utrecht was 18 procent minder waard dan een stem uit Flevoland (100 procent).

Editie NL / Frank Tieskens

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`