Nederland

'Ik word bekogeld vanwege een Charlie Hebdo-poster, schandalig!'

16 maart 2015 16:53 Aangepast: 17 maart 2015 07:16
Het raam van Gerben Potma is al twee keer bekogeld vanwege de poster.

Al twee keer is er door het raam van Utrechter Gerben Potman een steen gegooid. Er hangt op zijn raam een NRC-voorpagina met daarop een Charlie Hebdo-cartoon. "Schandalig dat dit gebeurt in ons land."

Je raam is in korte tijd tot twee keer toe met een steen bekogeld. Hoe zit dat precies? 
"Afgelopen dinsdag was de eerste keer. Ik kwam thuis van mijn werk en zag dat er een steen door mijn ruit was gegooid. Ik heb mijn raam laten maken, maar het is voor niets geweest. Gisteravond was het weer raak. Ik lag net op bed toen ik opnieuw gerinkel hoorde. Ik schrok me rot. Het was de tweede steen die was gegooid."

Waarom ben jij het mikpunt van vandalisme?
"Dat moet je aan de daders vragen. Maar ik denk dat het vanwege de NRC-voorpagina is die ik op mijn ruit heb hangen. Daarop staat een Charlie Hebdo-cartoon met daarop een moslim die zoent met een journalist van het tijdschift. 'Liefde is sterker dan haat', is de kop."

Heb je aangifte gedaan?
"Ja. De politie is langs geweest en heeft een buurtonderzoek gedaan."

Wat doet dit met je?
"Schandalig, dat dit gebeurt. Ik wil helemaal geen onrust stoken. Ik wil solidair zijn met de mensen die strijden voor vrijheid van meningsuiting. Meer niet, maar blijkbaar kan dat niet."

Heb je de gebeurtenissen in Parijs op de voet gevolgd?
"Ik kende het tijdschrift Charlie Hebdo al voor de aanslag. Ik moet soms wel lachen om de cartoons. Na de aanslag ben ik ook naar de protestmars in Parijs geweest. Ik liep niet voorop, maar wilde wel graag meelopen. Uit solidariteit voor de slachtoffers en hun nabestaanden."

Ga je de poster nu weghalen?
"Dat was ik eerst niet van plan, maar ik ga daar nu toch wel zwaar over nadenken. Mijn kinderen zijn ook regelmatig bij mij en ik heb twee katten rondlopen. Straks worden zij geraakt, of ikzelf. Dat mag niet gebeuren." 

De politiek in Utrecht zet zich hier ook voor in. Wat doet dat met je?
"De burgemeester is bij me langs geweest. Dat is een zeker een hart onder de riem geweest. Verder weet ik niet wat de politici allemaal hebben gezegd. Dat moet je hen zelf vragen."

De steen die Gerben Potman in zijn woonkamer vond:

Thumbnail

 

RTL Nieuws / Agnes de Goede

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore