EditieNL

Seks tijdens borstvoeding: walgelijk of onschuldig?

18 juli 2017 14:16 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18
Beeld © Screenshot Youtube / Spiritual Tasha Mama

De Amerikaanse vlogster die in een video openhartig opbiechte dat ze soms seks heeft terwijl ze haar baby de borst geeft, maakt flink wat los. Zo vindt de een het absoluut niet kunnen, terwijl de ander meent dat hier onterecht een taboe op rust.

"Er is al genoeg schuldgevoel en schaamte in de wereld. Daar moeten we vanaf, seks is iets moois", vertelt moeder Tasha in haar vlog. Haar toen drie maanden oude baby wilde haar maar niet loslaten en was daarom 24 uur per dag aan haar lichaam gekluisterd. Wanneer haar kindje borstvoeding kreeg, of op haar borst sliep, hadden zij en haar man weleens seks

Tekst gaat door onder video

Ziekelijk en walgelijk

'Ziekelijk en walgelijk', noemen sommige mensen het op onze Facebookpagina. Maar wat krijgt een kind hier überhaupt van mee? "Als het jonge baby's zijn, waarschijnlijk niet zoveel", vertelt opvoedkundige Marina van der Wal.

"Alhoewel baby's, zelfs in de buik, al wel gevoelig zijn voor sfeer, slaan de meeste kinderen pas als ze gaan praten herinneringen op." 

Waar ligt de grens?

Toch denkt pedagoog Krista Okma dat het hebben van seks terwijl je borstvoeding geeft niet helemaal zonder risico is. "Seksualiteit is privé, iets wat je samen met je partner doet of in je eentje, maar niet per se in het bijzijn van anderen. Het gevaar is dat kinderen niet goed leren waar die grens ligt."

Een ander kritisch punt is volgens Okma de verdeling van aandacht. "Ik denk dat het vooral lastig is om je hoofd bij je kind te houden als je borstvoeding geeft en seks hebt." 

Het kind centraal

Wanneer een kind ligt te slapen, is het volgens haar wel een ander verhaal. "Dan krijgen ze er natuurlijk niet echt iets van mee", zegt Okma. En mocht een kind toch actief getuige zijn van de pleziertjes van zijn of haar ouders dan is het volgens opvoedkundige Van der Wal belangrijk om er vanuit het perspectief van het kind over te praten.

"Ouders zien alles wat met seks te maken heeft vaak vanuit hun eigen volwassen ervaring", zegt Van der Wal. "Terwijl het juist beter is om uit te zoeken hoe het voor het kind is. Wat heeft een kind gezien en hoe ziet dat er voor een kind uit?"

Simpele uitleg

Zo kan het voor een kind best beangstigend zijn om moeder te horen kreunen. "Er zijn kinderen die daar ongelofelijk van schrikken. Die denken dat hun ouders aan het vechten zijn", zegt Van der Wal.

Een simpele uitleg is volgens haar dan al voldoende. "Volwassenen hebben de neiging om het heel uitgebreid en in detail uit te leggen, maar zeggen dat papa en mama aan het 'stoeien waren voor grote mensen', is vaak al genoeg."  

Meer op rtlnieuws.nl:

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore