Nederland

Kinderen krijgen te weinig vitamine D

20 maart 2015 05:28 Aangepast: 20 maart 2015 09:22
Beeld © Thinkstock

Bijna één op de drie kinderen krijgt te weinig vitamine D. Bij kinderen van allochtone afkomst gaat het zelfs om meer dan de helft. Dat blijkt uit een onderzoek van Erasmus Medisch Centrum.

Vitamine D is een belangrijke bouwstof voor jonge kinderen. Het zorgt voor gezonde botten en tanden en draagt bij aan een goed afweersysteem. Ook verkleint het mogelijk de kans op het ontwikkelen van astma en allergieën bij kinderen. De Gezondheidsraad adviseert daarom om aan kinderen tot vier jaar dagelijks tien microgram extra vitamine D te geven.

ZIE OOK: Kinderen ondervoed door 'te gezond' eten

"Onze resultaten bevestigen dat dit advies nodig is, want 30 procent van de zesjarige Rotterdamse kinderen die wij onderzochten heeft te weinig vitamine D in hun bloed", zeggen auteurs Edith van den Hooven  en Trudy Voortman van de afdeling Epidemiologie van het Erasmus  MC.

Getinte huid
Vitamine D is een voedingsstof en een hormoon. Het zit in voedingsmiddelen zoals vette vis, halvarine en margarine, maar het lichaam kan het ook zelf aanmaken wanneer de huid voldoende zonlicht krijgt. Een getinte of donkere huid maakt minder snel vitamine D aan. 

"Van de niet-westerse kinderen, onder wie kinderen uit Kaapverdië, Marokko, Nederlandse Antillen, Suriname en Turkije, heeft maar liefst 55 procent onvoldoende vitamine D", zegt Van den Hooven. "Bij bijna 20 procent van de niet-westerse kinderen gaat het zelfs om een ernstig vitamine D-tekort in het bloed." 

ZIE OOK: 'Geef kinderen pinda's om allergie te voorkomen'

Het verschil tussen de Nederlandse kinderen en kinderen met een andere etnische afkomst is groot, stellen de onderzoekers. Dat ligt aan hun huidskleur, maar ook aan een andere leefstijl. Voortman: "Kinderen met voldoende vitamine D-waarden keken minder televisie, hadden een gezonder eetpatroon op jongere leeftijd, speelden meer buiten en fietsten vaker naar school dan kinderen met een vitamine D-tekort." 

Ondanks het advies van de Gezondheidsraad om aan alle kinderen tot vier jaar vitamine D-supplementen te geven, kreeg minder dan de helft van de kinderen uit het onderzoek op eenjarige leeftijd extra vitamine D. De onderzoekers gebruikten de gegevens van meer dan 4000 kinderen. Zij zijn vier jaar lang onderzocht.

RTL Nieuws
`