Kinderen ontvoerd naar IS-gebied

Vader ontvoerde Luca en Aysha: Een nachtmerrie op aarde

22 maart 2015 13:40 Aangepast: 23 maart 2015 11:24
De politie heeft deze foto's van Aysha en Luca vrijgegeven Beeld © politie.nl

De vader van de twee kinderen die door hun moeder zijn ontvoerd naar Syrië, heeft een open brief aan Nederland geschreven. "Als mijn kinderen - als ik ze ooit nog terugkrijg - moslim willen worden is dat prima. Maar dan wel op een leeftijd dat ze in staat zijn om bij volle bewustwording hun eigen keuzes te maken."

Luca (8) en Aysha (7) Opdam verdwenen eind oktober uit Maastricht. Hun moeder heeft ze ontvoerd naar Syrië. Het is de eerste keer dat er sprake is van kinderontvoering naar het gebied dat in handen is van terreurgroep Islamitische Staat (IS).

ZIE OOK: Moeder ontvoert Luca (8) en Aysha (7) naar Syrië

De moeder van de Nederlandse kinderen is een 33-jarige vluchtelinge uit Tsjetsjenië. Ze liet haar twee jongste kinderen, van andere vaders, achter bij hun oma.

De vader van Luca en Aysha, die anoniem wil blijven, spreekt nu voor het eerst over de ontvoering. Hij schreef een open brief, die is gepubliceerd door De Limburger. Daarin vertelt hij over zijn ex-vrouw, die plotseling haar leven in het teken van de islam stelde.  

Verkrampt
"Ik zag dat zij veel waarde hechtte aan rituelen; voor het gebed jezelf reinigen, vijf maal per dag op vaste tijden bidden met je gezicht naar het zuidoosten, een hoofddoek dragen en een Koran kopen. Het kwam op mij verkrampt over", schrijft hij.

"Maaltijden voor de kinderen moesten worden uitgesteld, dagelijkse huishoudelijke activiteiten werden later of niet gedaan. En de vraag kwam of ik ook bereid was moslim te worden. Nee. Mijn eerder gevormde standpunten bleven hetzelfde."

ZIE OOK: 'Moeder Maastricht loog iedereen voor'

De vader gaat in op de rol van religie in het persoonlijk drama. "Het kan een prachtig middel zijn om troost in te vinden, moed uit te putten, bescherming te voelen of het onverklaarbare een plaats te geven", schrijf hij. "Godsdienst wordt echter ook gebruikt om mensen bang te maken, om macht te verkrijgen, om twijfel de kop in te drukken, om superioriteit te legaliseren of om negatieve uitspattingen te legaliseren en te bagatelliseren."

Terreuggroep Islamitische Staat (IS) misbruikt volgens de vader godsdienst om macht te krijgen. "Vandaar mijn angst dat mijn kinderen die daar terecht zijn gekomen, zullen bezwijken onder de voortdurende golf van godsdienstwaanzin. Omdat ze moeten worden wat IS eist dat ze moeten worden."

'Leg niemand keuzes op'
De vader besluit: "Iedereen mag godsdienst belijden zoals hij wil, maar leg het niemand anders op. Als mijn kinderen - als ik ze ooit nog terugkrijg - moslim willen worden is dat prima. Maar dan wel op een leeftijd dat ze in staat zijn om bij volle bewustwording hun eigen keuzes te maken."

RTL Nieuws
`