Nederland

Dode honden door gebakken spons is fabeltje

24 maart 2015 18:28 Aangepast: 24 maart 2015 20:39
Beeld © ANP

Het verhaal dat honden dood zijn gegaan door het eten van gebakken sponzen is niet waar. Dat zegt de dierenpolitie, die de meldingen 'een hype noemt'.

Dat concludeert de dierenpolitie na onderzoek door het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) van verschillende voorwerpen die door hondenbezitters zijn gevonden. De afgelopen maand kwamen er zo'n 60 meldingen van gebakken sponzen of gifitge brokken binnen bij de politie Oost-Nederland, waar grote delen van Gelderland en Overijssel onder vallen.

ZIE OOK: Hondeneigenaren opgepast: opnieuw gebakken spons gevonden

De dierenpolitie heeft meerdere dingen laten onderzoeken, zoals brokjes met een rood puntje erin en rode korrels. Maar in beide gevallen ging het niet om gif. "De brokjes bleken vuurwerkresten, de rode korrels kattengrit."

Bij geen van de meldingen was geen sprake van gebakken spons. Een ziek geworden hondje had wel iets verkeerd te gegeten, maar dat was een vetbol voor vogels, ontdekte het NFI.

'Meteen doodziek'
"De onderzoeken van het NFI onderbouwen ons vermoeden dat er sprake is van een hype. We snappen heel goed dat mensen zich zorgen maken, want een hond betekent veel voor mensen. Maar als een hond echt gif zou eten, zijn de gevolgen binnen een uur merkbaar. Zo’n dier wordt echt meteen doodziek", aldus de dierenpolitie.

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore