Nederland

Mogelijk met miltvuur besmet vlees daadwerkelijk verkocht

25 maart 2015 17:20 Aangepast: 06 september 2015 17:04

Vlees dat besmet is met miltvuur: het zou zomaar kunnen dat je zulk vlees in je vriezer hebt liggen, zonder dat te weten.

Dat blijkt uit documenten die in handen zijn van RTL Nieuws. Afgelopen herfst zijn honderden kilo's rundvlees verkocht die mogelijk besmet waren met de levensgevaarlijke bacterie, maar consumenten zijn daar niet over ingelicht door de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA).

ZIE OOK: Voedselwaakhond: voorlichting over miltvuur onvoldoende

De NVWA haalde vorig jaar een partij vlees van de markt, omdat het mogelijk besmet was met miltvuur. Het vlees werd  teruggeroepen uit restaurants, slagerijen en supermarkten. Maar een deel van het vlees was ook al verkocht aan consumenten, en dat werd niet teruggeroepen.

De NVWA heeft er bewust voor gekozen om dat stil te houden. Consumenten wisten hierdoor niet of het vlees dat zij hebben gekocht, mogelijk besmet was.

Waakhond Foodwatch wilde via de Wet Openbaarheid bestuur precies weten welk vlees besmet was en wat daarmee is gebeurd. De documenten die ze vervolgens ontvingen, heeft Foodwatch gedeeld met RTL Nieuws, maar duidelijkheid kwam er niet.

'Openheid nadelig voor producenten'
Foodwatch kreeg geen namen en rugnummers. Dat zou volgens de secretaris-generaal Economische Zaken die over het verzoek heeft besloten, nadelig zijn voor producenten. Onbegrijpelijk, vindt Foodwatch. "Het financiële belang van bedrijven is opnieuw belangrijker dan de openheid naar consumenten", zegt Hilde Anna de Vries.

Waakhond Foodwatch kreeg wel documenten over hoe de NVWA deze zaak heeft aangepakt. Zo staat er: "De gevolgen van een miltvuurinfectie zijn dermate ernstig dat zelfs een heel kleine kans daarop niet aanvaard kan worden." Dat betekent in dit geval: levensbedreigend. Als je besmet raakt met de miltvuurbacterie, dan is de kans op overlijden, ook bij behandeling, 50 procent.

ZIE OOK: Fraude paardenvlees: vijf jaar cel geëist tegen Willy Selten 

Volgens de NVWA is de kans zeer klein dat besmet vlees bij de consument terecht is gekomen. "Vrijwel al het vlees is meteen teruggeroepen", aldus de NVWA.

Ook voor Tweede Kamer is daarmee de kous niet af. Een Kamermeerderheid vindt dat de NVWA de plicht heeft consumenten hierover te informeren. "Dit was eens, maar nooit weer," aldus Helma Lodders van de VVD. Het CDA benadrukt dat niet alleen de NVWA, maar ook het bedrijfsleven opener moet worden.

'Bij consument opeens geen gevaar?'
Ook coalitiepartner PvdA vindt dat de NVWA opener moet zijn. "Als de NVWA zegt dat het een gevaar is en dat het vlees teruggehaald moet worden, dan is het raar dat er geen gevaar is als het vervolgens bij de consument ligt", zegt Sjoera Dikkers. 

RTL Nieuws
`