Nederland

Klijnsma krijgt haar zin: AOW-leeftijd sneller omhoog

26 maart 2015 17:07 Aangepast: 06 september 2015 17:04
Beeld © ANP

De kogel is door de kerk: de snellere verhoging van de AOW-leeftijd gaat door.

Staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken kreeg voor dat plan de steun van vier oppositiepartijen: SGP, CDA, D66 en GroenLinks. Die steun heeft ze nodig om het voorstel uiteindelijk ook door de Eerste Kamer loodsen.

ZIE OOK: Bonden: Doorwerken AOW'er gaat ten koste van oudere werknemer

Het plan de AOW-leeftijd sneller te verhogen had al de steun van coalitiepartijen VVD en PvdA. In Klijnsma's plannen wordt de AOW-leeftijd versneld verhoogd, naar 66 jaar in 2018 en 67 jaar in 2021. 

In het oorspronkelijke tempo zou de AOW-leeftijd pas in 2023 op 67 uitkomen. Het plan was aangekondigd in het regeerakkoord en moet de schatkist in totaal 3,6 miljard euro opleveren.
    
Ruimere overbruggingsregeling
Klijnsma moest, om de oppositie mee te krijgen, wel wat aanpassingen doen aan haar oorspronkelijke plan. Er komt nu een ruimere overbruggingsregeling voor mensen die na 1 januari 2013 met VUT of prepensioen gingen. 

Ook beloofde ze de regeling te verlengen tot 1 januari 2023. Die twee beloftes kosten haar 53 miljoen euro, waarvoor ze in mei een financiële dekking op haar eigen begroting moet vinden.

ZIE OOK: Oudere singles hoeven geen relatie meer

SP, PVV, 50Plus en ook de 'bevriende' oppositiepartij de ChristenUnie zijn tegen de snellere verhoging.

RTL Nieuws / ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore