Nederland

'Stroom nooit 100 procent betrouwbaar'

27 maart 2015 17:50 Aangepast: 27 maart 2015 18:49
Hoogleraar Han Slootweg (TU/e)

Storingen in het stroomnet zijn nooit volledig te voorkomen. Dat zegt hoogleraar Han Slootweg van de Technische Universiteit Eindhoven tegen RTL Nieuws. Wat is de oorzaak van de storing vandaag? Slootweg legt het uit.

1. Wat is de oorzaak van deze stroomstoring?
"Dat is nog niet helemaal duidelijk", zegt Slootweg. "Op het hoogspanningsstation in Diemen is een kortsluiting opgetreden. Dat betekent dat je grote elektrische stromen krijgt op plekken waar ze niet horen. Die moesten worden doorbroken, anders krijg je schade aan de apparatuur in het station. Door dat ingrijpen werd een stuk van Nederland spanningsloos, dat is onvermijdelijk. De oorzaak van de kortsluiting is nog niet duidelijk."

"Er is wel een back-up om problemen te voorkomen, maar als de kortsluiting op een knooppunt zit, dan helpt dat ook niet meer. Maar gelukkig komt dat heel zelden voor en hebben we een heel betrouwbaar net in dit land. De gemiddelde Nederlander zit op jaarbasis maar een halfuur zonder stroom."

ZIE OOK: Kortsluiting en werkzaamheden oorzaak stroomstoring

2. Wat gebeurt er precies bij zo'n kortsluiting?
"Dan komen er hele grote stromen en die veroorzaken warmte in de componenten van het station. Als je dat langer volhoudt, dan gaan dingen smelten, branden of exploderen. Daarom moet je binnen tienden van seconden ingrijpen, anders krijg je ernstige schade en dan ben je pas echt in de aap gelogeerd. Als je uit voorzorg dan de stroom afschakelt, moet je gaan kijken wat de kortsluiting heeft veroorzaakt en of je de boel weer veilig in bedrijf kunt nemen. Daar is enige tijd mee gemoeid."

3. Komen dit soort storingen vaak voor?
"Nee, dit is echt een uniek en groot incident. Dit komt eens in de tien jaar voor. In het buitenland komt dit vaker voor, daar is de kwaliteit van de netten soms wat minder en zijn de afstanden groter - dan kan er onderweg meer gebeuren."

"Dit soort dingen zijn niet 100 procent te voorkomen. Een keer in de paar jaar gebeurt er toch iets wat je niet had voorzien of waar je je systeem op kunt ontwerpen. Wat je wel kunt doen, is proberen maximaal te leren van de momenten waarop het mis loopt. Maar helemaal voorkomen kan niet: dat is technisch en economisch onmogelijk."

4. Hoe kan kortsluiting op een plek zulke grote gevolgen hebben?
"Dat komt door de plek waar de kortsluiting zit. Als die in zo'n station zit, dan pak je een aantal van de hoogspanningslijnen mee die daar samenkomen. Dat is heel vervelend. Als het probleem in een hoogspanningslijn zit, dan is dat maar één lijn. Als de kortsluiting in een knooppunt zit, dan gaat het om vier of vijf lijnen. Dan heb je meteen een groot probleem, zoals je vandaag hebt gezien."

5. Zijn de hoogspanningsstations een gevoelige plek in het systeem?
"Nee, zo zou ik het niet noemen. Er staan hoge hekken omheen en alles is dubbel of driedubbel aangelegd. Maar het zijn wel kwetsbare plekken, niet zozeer vanwege gevoeligheid, maar vanwege de belangrijke functie die deze stations vervullen binnen het elektriciteitsnet."

ZIE OOK: 1 miljoen huishoudens getroffen door stroomstoring

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore