Nederland

Kortsluiting en werkzaamheden oorzaak stroomstoring

27 maart 2015 18:23 Aangepast: 27 maart 2015 19:19

De grote stroomstoring vandaag was volgens netbeheerder Tennet het gevolg van een samenloop van omstandigheden. Twee helften van het hoogspanningsstation in Diemen werden tijdelijk aan elkaar gekoppeld. Bij kortsluiting vallen in zo'n geval ook beide helften uit.

Het station Diemen is 'dubbel uitgevoerd'. Dat betekent dat als één helft van het station uitvalt, de andere helft automatisch het elektriciteitstransport overneemt. Maar bij een omschakeling in verband met werkzaamheden zijn beide helften vanochtend kort aan elkaar gekoppeld geweest. Dat is een gebruikelijke procedure.

ZIE OOK: 'Stroom nooit 100 procent betrouwbaar'

Om 09.37 uur is er vermoedelijk kortsluiting opgetreden in het hoogspanningsstation, waarna beide helften automatisch zijn uitgeschakeld. De beveiliging is bedoeld om bij een kortsluiting te voorkomen dat er meer onderdelen kapot gaan, vergelijkbaar met de zekeringen in de meterkast thuis.

Door die beveiliging was Tennet naar eigen zeggen wel in staat om het station binnen een uur weer in bedrijf te nemen. Vervolgens zijn de provinciale distributienetten weer operationeel gemaakt en kregen de grote klanten weer elektriciteit. Ook kon regionale netbeheerder Liander de elektriciteitsvoorziening gaan herstellen voor huishoudens.

Tennet is inmiddels een intern onderzoek gestart naar de oorzaak van de storing. Ook zal een technisch adviseur onmiddellijk een extern onderzoek doen.

 

RTL Nieuws/ ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`