Economie

Hackathon: even 'helemaal losgaan' met de nieuwste technieken

01 april 2015 12:00 Aangepast: 06 september 2015 17:04
Nerfguns voor 'Walter de vergaderruimtewaakhond'. Beeld © Facebook

Matthijs Roumen moet er nog steeds van bijkomen. De hackathon die hij afgelopen weekend met zijn bedrijf Rhinofly organiseerde was érg vermoeiend en intensief, maar de sfeer was 'superrelaxed' en de uitkomsten van de brainstormsessie 'te gek'.

Thumbnail

Steeds meer bedrijven organiseren een hackathon. Het woord komt van 'hack' en 'marathon' en is bedoeld om oplossingen te vinden voor alledaagse 'problemen'. Maar wat heb je daar eigenlijk als bedrijf zelf aan? We vroegen het aan creatief strateeg Matthijs Roumen van Rhinofly, een bedrijf gespecialiseerd in interactieve communicatie.

Roumen sloot zich afgelopen weekend met zijn collega's op om zich eens 'helemaal vast te bijten' in de nieuwste technische snufjes. Denk aan iBeacons, nerf guns en Arduino's. "We werken veel voor opdrachtgevers, maar ondertussen komt er veel technologie om de hoek kijken waar we iets mee moeten", zegt Roumen. "Die technologie kunnen we mooi spelenderwijs verder ontdekken tijdens een hackathon." 

Buitenspelen
De medewerkers van Rhinofly mochten dus eindelijk weer eens 'buitenspelen'. Want zo'n hackathon is dé manier om eens in nieuwste technologische ontwikkelingen te duiken zonder 'belemmerd te worden door dagelijkse gang van zaken', legt Roumen uit.

Thumbnail

Na een nacht 'met veel code en weinig slaap' konden de deelnemers even de ledematen rekken en strekken met een half uurtje Yoga.

Indrukwekkend portfolio
Rhinofly is geen klein bedrijfje ergens op een tochtige zolder. Het zit op een bedrijventerrein (dat dan weer wel) in Utrecht en heeft de afgelopen jaren een​ indrukwekkend portfolio opgebouwd. Het specialiseerde zich in interactieve toepassingen voor een aantal grote organisaties. In het verleden bedachten ze concepten voor bijvoorbeeld het Centraal Museum of de vacaturesite van de Rijksoverheid. Doel is iedere keer om op een vernieuwende, prikkelende manier het contact aan te gaan met de bezoeker. Bij het bedrijf werken 45 mensen. 

Thumbnail

iBeacons
Voor het brainstormweekend gaven 25 medewerkers zich op. Het thema: iBeacons in combinatie met 'Internet of Things', oftewel Internet der Dingen: een verzamelnaam voor een situatie waarbij allerlei alledaagse voorwerpen (draadloos) gegevens kunnen uitwisselen. "Bijna alle dingen met een stekkertje hebben tegenwoordig wel een internetverbinding", zegt Roumen.

De deelnemers werden verdeeld in drie team en kregen allemaal een eigen opdracht waar gebruik gemaakt moest worden van iBeacons, een technologie van Apple waarmee apparaten op korte afstand kunnen communiceren - denk bijvoorbeeld aan winkels die klanten helpen bepaalde producten te vinden.

ZIE OOK: Traceren van klanten met iBeacons: Nederlanders gevoelig voor korting

De hackathon hoefde niet per definitie is op te leveren. Einddoel van de brainstsormsessie was namelijk niet zozeer het ontwikkelen van een vermarktbaar product, legt Roumen uit, maar wel het verder ontdekken van de technologie. 'Ongeremd met de materie spelen' was het devies: "Technologie leer je immers beter kennen door ervoor te ontwikkelen in prototypes, dan wanneer je erover leest op papier." 

Toch nieuwsgierig naar de ontwikkelde prototypes? De teams kwamen met de volgende resultaten:

De resultaten

Een minimuseum: Het pand van Rhinofly herbergt veel eigen initiatieven en kleine projecten die het de moeite waard zijn om te ontdekken. Een app op een tablet bij de ingang werd zo geprogrammeerd dat gasten kunnen worden rondgeleid door het gebouw. Handig voor bezoekers die te vroeg zijn voor een afspraak bij het bedrijf of mensen die meer over Rhinofly willen leren.

Wie zijn in het pand?: Ook handig: dit team hield zich bezig met een telefoon-app waarbij je precies kon zien of iemand wel of niet in een bepaalde ruimte was. Op een fysiek bord met foto's van collega's werden lampjes gemonteerd: rood voor de medewerkers die er niet waren, groene voor de collega's die zich wel in het pand bevonden. "De techniek is digitaal, het wordt des te leuker als je het fysiek maakt", aldus Roumen.

Thumbnail

Een laatkomer krijgt de volle laag van de vergaderruimtewaakhond.

Walter de vergaderruimtewaakhond: Het derde team ontwikkelde een slimme vergaderruimte. "Een vergaderruimte is altijd bezet", zegt Roumen. Lachend: "Ook vaak door mensen die niet hebben gereserveerd." Bij de ingang van de vergaderruimte van Rhinofly werd een tablet geplaatst waar, door een slimme koppeling met Google Calendar, te zien was wie de ruimte geboekt had. Daarnaast gaf de tablet weer of de deelnemers ook daadwerkelijk in de ruimte zaten, dankzij het gebruik van iBeacons. "Maar dat vonden we een beetje standaard", zegt Roumen. Dus werd een nerfgun geïnstalleerd die zo geprogrammeerd werd dat laatkomers de volle laag kregen.

Plannen voor een nieuwe hackathon hebben ze bij Rhinofly nog niet, maar die komt er vast en zeker. Roumen: "Nu eerst nog een beetje bijkomen."

RTL Z Toekomstmakers
`