Nederland

Veel meer goederentreinen door Brabant

03 april 2015 06:01 Aangepast: 03 april 2015 06:47

Het aantal goederentreinen dat dagelijks door Brabant rijdt zal de komende jaren meer dan verdubbelen. Nu rijden er dagelijks 50 goederentreinen en dat worden er op drukke dagen 135.

De oorzaak daarvan zijn werkzaamheden aan de het Duitse deel van de Betuweroute, waardoor treinen via Brabant naar Duitsland moeten rijden, in plaats van over de Betuweroute. Dat duurt nog tot het jaar 2022.

ZIE OOK: Giftreinen door Tilburg al langer omstreden

De 'Brabantroute' voert door dichtbevolkt gebied. Het spoor loopt onder meer door de  stadscentra van Breda, Tilburg, Eindhoven en Helmond.  

Het extra verkeer ligt gevoelig omdat gemeenten zich zorgen maken over het vervoer van gevaarlijke stoffen door het dichtbevolkte gebied. De vrees werd vorige maand aangewakkerd door een treinbotsing in Tilburg. Een stoptrein botste op een stilstaande goederentrein waardoor brandbaar butadieen ontsnapte en acht inzittenden van de passagierstrein lichtgewond raakten.

Verkeersregelaars
Ook het extra treinverkeer baart gemeenten zorgen. Onder andere de Gilze-Rijen en Helmond gaan controleren wat de consequenties zijn van het extra verkeer. Er worden verkeersregelaars ingezet bij drukke overwegen.

RTL Nieuws / ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore