Nederland

Amsterdam overspoeld door toeristen

03 april 2015 19:05 Aangepast: 03 april 2015 20:27
Beeld © ANP

Rijen dik lopen ze door de hoofdstad, met rolkoffers in de hand. Amsterdam bezwijkt bijna onder toeristen uit binnen- en buitenland. Het paasweekend opent het toeristenseizoen en dus kan de drukte beginnen.

Het is de laatste jaren een stuk drukker geworden in Amsterdam. In 2000 kwamen nog zo'n 4,5 miljoen buitenlandse toeristen naar Amsterdam, vorig jaar waren dat er al 9 miljoen. Een verdubbeling dus.

Ook het aantal hotelkamers is opgelopen van 16.200 tot 26.700. Dit jaar worden met Pasen zo’n 850.000 toeristen verwacht. Het grootste deel (65 procent) van hen komt uit Duitsland, 25 procent uit België en de overige tien procent uit andere landen, zoals Groot-Brittannië en Frankrijk.

ZIE OOK: Tijdelijke verhuur aan toeristen mag in Amsterdam

En dat het vol is, merken ook de inwoners. "Waar mijn vrouw en ik gek van worden, zijn al die toeristen die Amsterdam zien als Madurodam", zegt Amsterdammer Harry Haspers. Hij en zijn vrouw zijn betrokken bij de stichting Bewoners & Buurtbelangen Binnenstad. "Ze denken dat hier geen verkeer is. Steken de straat over zonder te kijken. Fietsen over de Leidsegracht met huurfietsen op plekken waar je niet mag fietsen terwijl het daar heel druk is."

Haspers stoort zich aan de drukte, vooral scholieren die de stad bezoeken, staan vaak rijen dik. Maar er is nog iets wat hem een doorn in het oog is. "Dan zijn er ook nog al die mensen met die rollende koffertjes, je wordt er gek van", zegt hij. In Venetië worden de rolkoffers in de ban gedaan, omdat ze teveel lawaai geven. Er staat zelfs een boete van 500 euro op.

ZIE OOK: Met je rolkoffer door Venetië? Dat is dan 500 euro boete

"We weten dat het druk is, maar we zijn er natuurlijk voor om toeristen naar de stad te krijgen", zegt een woordvoerder van I Amsterdam, de toerisme-organisatie van de stad. "We proberen ieder jaar groei te krijgen. Toerisme is goed voor de economie, 100.000 mensen in Amsterdam hebben er een baan door."

De toeristen leveren de stad dan ook veel geld op. Samen geven bezoekers zo'n 6,5 miljard euro uit in de stad en de regio er omheen. Veel van die toeristen komen de stad binnen op een cruiseschip. Het aantal schepen dat de stad aandoet, is gestegen van 99 in 2000 tot 126 vorig jaar. Die brachten 253.000 passagiers aan de wal in Amsterdam. 

RTL Nieuws
`