EditieNL

'Leer kinderen tekenbeten herkennen om Lyme te voorkomen'

18 juli 2017 17:07 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18
Beeld © anp

Jaarlijks krijgen duizenden kinderen de ziekte van Lyme, maar niet ieder kind geneest even goed. Sommigen lymepatiënten houden langdurige klachten, ook na behandeling. Hoe leer je je kind zelf op teken te letten?

De 18-jarige Glenn Mertens liep in 2012 een tekenbeet op. De huisartsenpost vertelde Glenn toentertijd dat hij pas antibiotica hoefde als hij koorts kreeg. Dat gebeurde niet, maar een jaar na de beet kreeg hij ineens klachten zoals zenuwpijn. 

Het duurde nog een aantal jaar voordat doktoren erachter kwamen dat Glenn de ziekte van Lyme heeft. Zijn droom om professioneel wielrenner te worden klapte in een keer uit elkaar. "Wisten we toen maar wat we nu weten. Als ik toen antibiotica had gehad, was ik misschien genezen", vertelt Glenn.

Tekst gaat verder onder foto
Thumbnail

Glenn heeft de ziekte van Lyme

Voorkomen is beter dan genezen

Jaarlijks krijgen zo’n 25.000 mensen de ziekte van Lyme na een tekenbeet. Een kwart hiervan is, zoals Glenn, jonger dan 18 jaar als ze de ziekte krijgen. Het RIVM probeert met nieuw onderzoek uit te zoeken waarom het ene kind sneller geneest dan het andere.

Om het risico op de ziekte van Lyme te verkleinen is het het allerbelangrijkst om een tekenbeet te voorkomen. Maak kinderen zich daarom van jongs af aan bewust van de gevaren en het herkennen van teken, vinden experts.

Controleren

Bioloog Arnold van Vliet van Tekenradar.nl noemt het belang van een goede controle. "Leer je kinderen om iedere keer na het wandelen systematisch je lichaam te controleren", zegt Van Vliet. Volgens hem komen tekenbeten het meest voor in juli. Dat komt omdat er dan veel tekenlarven zijn en we vaak naar buiten gaan.

Als je een teek op je lichaam ontdekt kun je die volgens hem het beste zo snel mogelijk verwijderen met een pincet, tekenpen of zelfs met je nagels. "Je pakt de teek zo dicht mogelijk bij de huid beet en trekt deze er recht uit." 

Na een tekenbeet moet de plek waar de teek heeft gezeten goed in de gaten gehouden worden. Een rode ringvormige vlek op die plek kan wijzen op de ziekte van Lyme. Zo'n vlek kan zelfs na 3 maanden nog verschijnen. Van Vliet: "Houd het daarom een aantal maanden goed in de gaten en raadpleeg een huisarts als dit gebeurt."

Niet alleen een ringvormige plek kan duiden op Lyme. Lees hier wat voor symptomen nog meer op de ziekte kunnen duiden. 

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`