EditieNL

Je geld of reclame!

10 april 2015 14:50 Aangepast: 10 april 2015 21:46
Beeld © AFP

Je vrienden nog even snel dat ene leuke filmpje laten zien, maar dan altijd eerst: reclame. YouTube komt binnenkort met een betaald abonnement waardoor er geen advertenties meer te zien zijn. Is de tijd van het 'gratis' internet voorbij?

Internetdeskundige Krijn Schuurman ziet dat steeds meer mensen het 'prima vinden' om te betalen voor online diensten. "We beseffen steeds meer dat internet niet gratis kan zijn. Het is eigenlijk een logische stap, eerst was alles gratis en daarna begon het adverteren. Inmiddels zijn internetbedrijven er achter dat mensen best willen betalen."

ZIE OOK: Kan je het internet kapot maken met je blote kont?

In de Verenigde Staten is er nu een proef met een betaaldienst voor YouTube. Via YouTube Music Key kunnen gebruikers voor 7,99 dollar per maand gratis naar videoclips kijken. Ook kunnen betalende kijkers video's op hun telefoon opslaan en ze offline bekijken. Of, en zo ja wanneer, deze betaaldienst naar Nederland komt is niet duidelijk. 

Freemium-abbonementen, gratis 'beperkte' abonnementen op betaalde diensten, zijn volgens Krijn een goede manier om betalende gebruikers te trekken. "Mocht je thuis op de bank zitten en denken: ik heb geen zin in een abonnement, dan kun je beginnen met een gratis account." 

Betalen voor internet?
Betalen voor films en muziek, dat besef is al langzaam ingedaald. Maar betalen voor een internet zonder advertenties, daar voelt een ruime meerderheid niets voor (87%), blijkt uit een poll op onze site. En als we dan moeten betalen dan YouTube zonder advertenties dan niet meer dan 5 euro per maand. Hoe irritant die reclames ook kunnen zijn, liever dat dan geld betalen. 

Editie NL
`