Nederland

Duizenden asielzoekers met verblijfsvergunning wachten op een huis

10 april 2015 18:15 Aangepast: 16 april 2015 14:33
Beeld © ANP

Een groot deel van de Nederlandse gemeenten zit met de handen in het haar. Ze moeten asielzoekers met een verblijfsvergunning een woning geven, maar hebben daar niet genoeg huizen voor.

Vandaag hebben de gemeenten te horen gekregen hoeveel asielzoekers met een vergunning ze moeten huisvesten tot het eind van dit jaar. In het eerste halfjaar van 2015 zijn dat er in totaal 14.000. Voor de tweede helft van 2015 komen daar nog eens 14.900 oud-asielzoekers bij. Die aantallen komen nog bovenop het aantal al wachtende mensen.

ZIE OOK: Hoeveel asielzoekers moet jouw gemeente nog huisvesten?

En het aantal vergunninghouders dat geplaatst moet worden, gaat volgend jaar waarschijnlijk omhoog. Voor de eerste helft van 2016 wordt dat aantal geschat op 20.000. En dat kunnen veel gemeenten niet meer aan.

13.000 mensen teveel in asielzoekerscentra
Vanwege het tekort aan huizen moeten de mensen met een verblijfsvergunning nu in asielzoekerscentra blijven wachten. In totaal zitten daar op dit moment 13.000 mensen die recht hebben op een huis. Vluchtelingenwerk Nederland noemt die situatie ‘nijpend’.

De gemeenten zijn verplicht om een percentage vergunninghouders te huisvesten. Maar vanwege de schaarste op de huizenmarkt zijn er nauwelijks beschikbare huizen meer over. Zo moest de gemeente Stichtse Vecht begin dit jaar nog een achterstand wegwerken van 21 vergunninghouders. Daar komen over heel 2015 nog eens 109 vergunninghouders bij, maar de gemeente heeft geen huizen meer over.

Alternatieven gezocht
Om de huizenmarkt voor de reguliere woningzoeker niet in het gedrang te laten komen, heeft de gemeente Stichtse Vecht met de woningcorporaties afgesproken een bepaald percentage van de huizen voor vergunninghouders te reserveren. Dat gereserveerde deel van de huizen is nu op, waardoor de gemeente nu op zoek moet naar alternatieven. Er wordt gedacht aan het ombouwen van leegstaande kantoren of het plaatsen van tijdelijke woningen. "Maar ook dat is niet ideaal voor de integratie", geeft een woordvoerder van de gemeente toe.

Volgens Vluchtelingenwerk Nederland kunnen de asielzoekers hierdoor niet beginnen met inburgeren of Nederlands leren. Ook kunnen kinderen niet naar school. Daarnaast houden ze plaats in het asielzoekerscentrum bezet die eigenlijk bedoeld zijn voor nieuwe vluchtelingen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore