EditieNL

Bingewatchen of in de ban: nieuwe Netflix-serie over zelfmoord zorgt voor ophef

13 april 2017 16:32 Aangepast: 13 april 2017 18:40
Hoofdpersoon Hannah maakt in Netflix-serie 13 Reasons why op expliciete wijze een einde aan haar leven. Beeld © Youtube

De nieuwe Netflix-serie 13 Reasons why, over een meisje dat een einde aan haar leven heeft gemaakt, laat vrij expliciet te zien hoe ze zelfmoord pleegt. Mede daarom zorgt de serie voor ophef: de beelden zouden copycatgedrag uitlokken.

In België is het Centrum ter Preventie van Zelfdoding niet blij met de expliciete beelden. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt namelijk dat het tonen van de methode van zelfdoding imitatiegedrag in de hand werkt.

Normalisering

Luc Schoot is het met die kritiek eens. Twee jaar geleden wilde hij nog dood. Nu is hij coach en verzorgt nabesprekingen van de documentaire over zelfdoding In het Hoofd van mijn Zusje samen met maakster Ingrid Kamerling. De serie an sich vind hij goed, hij heeft vooral moeite met de expliciete scene.

"Jezelf dood maken is niet gemakkelijk", zegt hij. "Het is een van de meest expliciete filmpjes die hierover online te vinden is, het is zeker niet fijn om te zien."

Hij ziet het als normalisering van zelfmoord dat Netflix de beelden toont. "Als je 40 jaar geleden in een afgelegen dorp woonde, kwam je waarschijnlijk nooit met zelfdoding in aanraking. Nu zien elf-, twaalfjarigen andere kinderen van hun leeftijd zelfmoord plegen op internet."

Kwetsbaar

"De makers van de serie zeggen dat mensen 'dit zo moeten zien', omdat ze anders niet geraakt worden. Dat is een wedstrijd die je nooit gaan winnen, want we raken steeds meer afgestompt", aldus Schoot. Hij vindt dat er een tegenbeweging nodig is. 

"Waarom hebben we in groep 8 niet meer de kringgesprekken die we in groep 1 en 2 hadden? Waarom niet meer in de brugklas, als we studeren, op ons werk?" Hij zou graag zien dat we meer met elkaar praten, 'in alle kwetsbaarheid'.

Problematiek

Rouwverwerkingsdeskundige Daan Westerink is het eveneens eens met de kritiek op de expliciete scenes. Ze plaatst ook een kanttekening. "Depressieve jongeren denken vaak dat niemand om ze geeft, dat niemand van ze houdt. De serie laat zien dat dit wél zo is."

In die zin roept 13 Reasons why volgens haar op om juist niet een einde aan je leven te maken. Bovendien, zegt ze: er moet toch op enigerlei wijze over gepraat worden. "De serie biedt een uitstekende gelegenheid om de problematiek van depressie en zelfdoding bespreekbaar te maken op middelbare scholen." 

Nazorg

De serie verbieden, dat vindt Schoot wat te ver gaan. Bovendien krijgen de makers wat hem betreft enige gratie vanwege de nazorg die ze verlenen op de officiële website van de serie. Wie naar 13reasonswhy gaat, krijgt eerst een scherm met hulporganisaties per land, voordat kan worden doorgeklikt naar de serie.

Bekijk de video hier:

 

Heb jij vragen over zelfmoord?

Stichting 113 Zelfmoordpreventie: 0900-0113
Openingstijden: 24 uur, 7 dagen per week

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`