EditieNL

Aanmoedigen werkt écht: 'Het helpt mensen door de moeilijke momenten'

18 juli 2017 18:03 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18
Beeld © ANP

Iedere sporter heeft ze nodig: supporters. Met fans die je aanmoedigen gaat het een stuk beter. Of je nou een marathon loopt, voetbalt, turnt: aanmoediging is fijn. Of toch niet altijd?

Tijdens de Nijmeegse Vierdaagse zie je niet alleen duizenden lopers: ook grote aantallen toeschouwers zitten elk jaar weer langs de route. Familie, vrienden en soms gewoon mensen die er wonen. Allemaal moedigen ze de lopers aan. En dat helpt, zegt sportpsycholoog Rico Schuijers. 

Oogcontact

"Bij de Vierdaagse help je lopers door moeilijke momenten. Soms komen lopers door dorpjes, of langs boerderijen, waar mensen de hele dag buiten zitten en klappen", zegt Schuijers. En dat helpt, maar niet alleen klappen en joelen helpt. 

"Oogcontact maken, is ook goed. Maar dat is best lastig voor supporters, want van het scannen van gezichten word je moe." Dus continu oogcontact zoeken, gaat niet lukken. 

Afleiding

Ook werkt aanmoedigen niet altijd positief. "Het kan ook averechts werken, als afleiding. Dat verschilt per skillniveau, dus hoe goed je ergens in bent", vertelt Schuijers. Als je bijvoorbeeld basketbalt en je gooit gemiddeld 7 van de 10 ballen raak, dan zou aanmoediging je kunnen helpen en zorgen dat je misschien wel 8 of 9 keer raak gooit. Maar als je normaal maar 3 van de 10 keer scoort, dan kun je zodanig worden afgeleid dat je nog minder raak gooit. 

Als mensen zich moeten concentreren, bij schaken bijvoorbeeld, helpt aanmoedigen ook niet. 

Zo doe je het goed

Voor mensen die tijdens de Vierdaagse lopers gaan aanmoedigen, geeft Schuijers tips. Die zijn ook prima toe te passen bij marathons of andere langeafstandswedstrijden. 

  • Wees positief, vrolijk
  • Ga op een rustige plek staan, juist daar waar de lopers het moeilijk krijgen. Bij de start en finish staan altijd veel mensen, maar 10 of 5 kilometer voor het einde niet. 
  • Houd oogcontact, zodat je echt iemand persoonlijk aanmoedigt. 
  • Maak het persoonlijk: iemands naam noemen is het allerbeste.
  • Loop niemand in de weg.

Bekijk hier de reportage

 

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore