EditieNL

Striae is oké!

14 april 2015 12:18 Aangepast: 15 april 2015 10:15
Beeld © iStock

Bekende en onbekende vrouwen posten de laatste weken massaal kiekjes van hun groeistrepen ('striae') op Facebook en Instagram. Ze willen daarmee zeggen dat je je niet hoeft te schamen voor striae en de deskundigen zijn het daar helemaal mee eens: "100 procent van de vrouwen heeft wel ergens striae."

Onder anderen Chrissy Teigen, vrouw van zanger John Legend en model, doet aan de hype mee. "Groeistrepen zeggen hallo!", zette ze op Instagram met een foto van haar 'stretchies'. Maar bijvoorbeeld ook Shakira en Lady Gaga ontkomen niet aan wat striemen hier en daar.

ZIE OOK: 'Normale Barbie' heeft cellulitis en acne

Dermatoloog Daan der Kinderen heeft geruststellend nieuws voor iedereen die zich zorgen maakt om haar (of zijn, want bij mannen kom het ook voor!) striae. "Ik durf wel te zeggen dat 100 procent van de vrouwen wel ergens een plekje striae heeft", aldus Der Kinderen. "Maar natuurlijk heeft niet iedereen er ook echt 'last' van." 

Olie of laseren?
Er is in ieder geval weinig aan groeistrepen te doen, vertelt de dermatoloog. "Hoe ouder je zwanger wordt, hoe minder last je hebt van groeistrepen, maar als je ze eenmaal hebt, is er weinig aan te veranderen", aldus Der Kinderen. "Je zou lokaal kunnen smeren met vitamine A, maar producten als Bio-Oil helpen echt niet. De olie komt helemaal niet op de plek waar het is opgerekt."

Wie toch heel erg met de groeistrepen zit, kan kiezen voor een laserbehandeling. "Daarmee maak je het wat minder zichtbaar, maar verwacht niet dat het helemaal weggaat. De scheurtjes zitten namelijk in je onderhuid en die worden met laseren niet verholpen."

De oplossing
Dokter Der Kinderen heeft wel een andere oplossing voor striae: uitleg! "Als je weet waar de groeistrepen vandaan komen en dat bijna de hele wereld wel wat plekjes heeft, dan zit je er waarschijnlijk ook wat minder mee", aldus de dermatoloog.

Serena Verbon van beautylab.nl is het daar wel mee eens. "Natuurlijk hoeven we ons er niet voor te schamen! Iedereen heeft striae", vertelt ze. Wel heeft de beautyblogger een tip voor als je je er nog niet helemaal prettig bij voelt om in je bikini rond te lopen. "Je kunt heel veel doen om je zekerder te voelen, door een goed passende bikini te kopen en je haartjes weg te werken", legt ze uit. "Maar laten we ons alsjeblieft niet druk maken over die paar lijntjes."

Love your lines
Nog niet overtuigd? Misschien helpt het om een kijkje te nemen op het Instagram-account 'loveyourlines'. Tientallen vrouwen delen daar foto’s van hun groeistrepen. 

 

Bruises from bumping kitchen drawer handles for a week. Stretchies say hi!

Een foto die door chrissyteigen is geplaatst op

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

"learning to love my lines" @amberbeautyatl

Een foto die is geplaatst door #loveyourlines (@loveyourlines) op

 

 

`