Nederland

'Danisha had doodziek kunnen zijn, maar de hielprik heeft haar gered'

14 april 2015 21:01 Aangepast: 14 april 2015 23:02

Dankzij de hielprik kwam Chantal de Vries (32) er achter dat haar pasgeboren dochtertje Danisha een zeldzame schildklieraandoening heeft. "Het is vreselijk nieuws om te krijgen, maar dankzij de hielprik is ons een hoop ellende bespaard."

Chantal weet nog goed dat het telefoontje van de huisarts binnenkwam. "Ik dacht eerst dat het om mijn oudere dochter ging. Die was toevallig ook ziek. Maar het ging om de uitslag van de hielprik van Danisha. Mijn jongste, toen net een week oud. Ze hadden iets gevonden. Ik schrok me wezenloos."

Bij Danisha was de ziekte CHT ontdekt; een aangeboren schildklierafwijking. De ziekte wordt bij slechts 70 kinderen per jaar vastgesteld. "Heel erg naar, je schrikt je rot", vertelt Chantal. Danisha moest naar het AMC Amsterdam. Er volgde grondig onderzoek. Er werden scans gemaakt en allerlei onderzoeken gedaan. "Dan zie je je pasgeboren kind in zo'n enorme scan liggen, dat is echt heel naar."

"Heel erg naar, je schrikt je wezenloos"

Zwaar gehandicapt
Maar door de vroege ontdekking kan een hoop ellende worden voorkomen. "Stel dat de ziekte niet was ontdekt, dan had Danisha zwaar lichamelijk en geestelijk gehandicapt kunnen zijn. In het ergste geval had ze kunnen overlijden. Daar moet je toch niet aan denken."

Chantal is dan ook erg blij met het nieuws dat er met de hielprik op meer ziektes gecontroleerd gaat worden.  Nu wordt de druppel bloed die uit de hielprik wordt verkregen nog onderzocht op 17 ziektes. Straks komen er daar 14 bij. "Hoe eerder je achter zo'n ziekte komt, hoe beter. Als we niet wisten dat Danisha dit had, had het allemaal heel slecht kunnen aflopen."

Medicijnen slikken
Danisha, nu acht maanden oud, krijgt nu iedere ochtend medicijnen. Daarmee kan ze functioneren zoals leeftijdsgenootjes. "Ze moet de medicijnen slikken tot haar derde jaar. Daarna gaan de artsen verder kijken. Gelukkig heeft ze een milde vorm. De kans is aanwezig dat ze over de ziekte heen groeit. Dat zou echt fantastisch zijn." 

ZIE OOK: De hielprik hoe eerder behandelen, hoe beter

RTL Nieuws / Agnes de Goede

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`