Nederland

Nederlander koopt D-day-vlag voor half miljoen: 'Dit was zo emotioneel'

14 juni 2016 10:50 Aangepast: 31 juli 2017 05:30
Beeld © Heritage Auctions

De Nederlandse kunstverzamelaar Bert Kreuk heeft op een veiling de hand weten te leggen op de eerste Amerikaanse vlag die aan land kwam tijdens de invasie van Normandië. "Ik had eigenlijk helemaal niet door wat de prijs was. Dit is zo emotioneel."

De vlag wapperde op het enige landingsschip dat Utah Beach haalde tijdens de invasie van Normandië, die uiteindelijk een einde maakte aan de Tweede Wereldoorlog in Europa. "De kogelgaten zitten erin. Heel bijzonder."

Voor Kreuk was het geen kwestie van geld. Wat hem betreft symboliseert deze vlag de vrijheid. "Welke prijs kun je aan vrijheid hechten? Die mensen die voor ons het leven waagden, deden dat ook niet voor het geld. Als ik een stuk geschiedenis kan kopen dat onze vrijheid symboliseert, dan doe ik dat."

Emotionele band

Voor Kreuk is de vlag om meerdere redenen ook persoonlijk belangrijk. De zakenman is de Amerikanen tot op de dag van vandaag dankbaar. "Ik heb 20 jaar in Amerika gewoond. Dat land heeft het mij mogelijk gemaakt om succesvol te worden."

Maar ook de beelden waar Kreuk mee opgroeide, van zijn familie die in Rotterdam 'uitgemergeld de hongerwinter door moest komen', zijn hem altijd bijgebleven. Hij roemt de Amerikanen die een einde hebben gemaakt aan de Duitse bezetting.

Tentoonstellen in Nederland

Kreuk wil dat de in Dallas geveilde vlag binnenkort tentoongesteld wordt voor het publiek in Nederland, maar heeft daar nu nog geen concrete plannen voor. "Dat moet op een respectvolle manier en in de juiste setting. Ik wil dit niet in het eerste het beste kleine museum tentoonstellen. Het moet in de juiste context te zien zijn."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore