Nederland

'Ik gaf mijn dochter 5,5 jaar borstvoeding'

17 april 2015 17:13 Aangepast: 17 april 2015 17:26
Beeld © Diana Wittendorp

Diana Wittendorp (38) gaf haar dochter tot 5,5 jaar de borst en haar zoon (in augustus vier jaar) wordt nog steeds op die manier gevoed. "Ik voel dat mijn zoon er behoefte aan heeft."

Nederlandse moeders geven hun kinderen steeds langer borstvoeding: 39 procent doet het langer dan zes maanden. "Ik val niet echt onder het gemiddelde", zegt Wittendorp lachend tegen RTL Nieuws. Op dit moment is ze zwanger van nummer drie, die wordt in juli verwacht.

Tot ongeveer zes maanden geleden gaf ze ook nog borstvoeding aan haar dochter, maar die gaf op een gegeven moment aan dat 'er bijna geen melk meer uit de borst kwam'. "Misschien dat ze merkte dat ik misselijk was en wilde ze daarom rekening met me houden. Ik was behoorlijk misselijk", vertelt Wittendorp.

"Ik doe het altijd in het openbaar en kan me geen vervelende reacties herinneren"

Nu geeft ze alleen nog borstvoeding aan haar zoon, die drie jaar en acht maanden oud is. "'s Ochtends, 's avonds en soms overdag als hij hangerig is." Maar dat kan niet altijd: "Als ik werk, houdt het op." 

Hoe dat dan gaat als ze geen baby meer zijn, maar peuters en kleuters en dus een stuk groter? "Gewoon op schoot of liggend in bed. Soms staand, maar dat is eigenlijk niet zo fijn", lacht Wittendorp.

Nare reacties krijgt ze eigenlijk nooit. "Deze week ben ik nog naar het zwembad geweest met mijn kinderen. Toen heb ik mijn zoon ook gewoon gevoed en geen rare blikken gezien." Het is even stil, daarna vervolgt ze: "Maar misschien let ik er wel niet op. Ik doe het vaak in het openbaar en kan me geen vervelende reacties herinneren."

Thumbnail

Mensen in haar omgeving vragen wel eens waarom ze zo lang borstvoeding geeft. "Dat vinden ze soms wel raar." Maar Wittendorp legt het dan gewoon uit: "Ik voel bij mijn zoon dat hij er behoefte aan heeft. Hoewel er weinig onderzoek naar is gedaan naar borstvoeding bij oudere kinderen, is het zo dat moedermelk antistoffen blijft bevatten. Het immuunsysteem van kinderen is pas als ze drie of vier zijn op volwassen sterkte, qua hoeveelheid antistoffen die ze dan zelf aanmaken." 

"Moeders moeten wel weten dat ze hun kind benadelen als ze niet lang borstvoeding geven"

Ondanks dat ze zelf een langvoedster is, zoals dat heet, vindt ze dat iedere moeder zelf moet bepalen hoe lang ze borstvoeding wil geven. "Het is een persoonlijke keuze, het moet bij je passen." Wel vindt ze dat moeders zichzelf goed moeten voorlichten. "Moeders moeten wel weten dat ze hun kind benadelen als ze niet lang borstvoeding geven en dat de Wereld Gezondheidsorganisatie aanbeveelt tot minstens twee jaar met de borst te voeden."

Dat borstvoeding zorgt voor een betere band, daar is Wittendorp het niet helemaal mee eens. "Je kunt je kind net zoveel liefde geven door te knuffelen. In feite is borstvoeding een knuffelmoment. Nadat mijn dochter gestopt was, kwam ze vaker naar me toe voor een knuffel. Heel natuurlijk ging dat."

Haar man maakte zich soms wel zorgen. "Ik ben een periode heel licht geweest. Hij vroeg zich toen wel af of ik niet moest stoppen met borstvoeding. Maar dat was niet de reden dat ik licht was." 

ZIE OOK: Vrouwen geven steeds langer borstvoeding

 

RTL Nieuws / Annelies Beltman

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`