EditieNL

Trend: de bh mag uit deze zomer

23 april 2015 11:26 Aangepast: 24 april 2015 09:18

Dames, de bh mag in jullie ondergoedlade blijven liggen. Als we naar de nieuwe trend onder de sterren kijken, wordt de zomer van 2015 er eentje waarin borsten frank en vrij mogen hangen. Maar is dat wel goed voor de meiden?

Voor sommige vrouwen zal de nieuwste trend even slikken zijn, maar modedeskundigen zijn het er over eens: de bh moet uit. Steeds meer bekende borsten krijgen de vrijheid: zo zijn Rihanna, Kim Kardashian, Rita Ora, Miranda Kerr en Toni Braxton al zonder bh gespot.  

Uit dat ding!
Of ze nu groot of klein zijn, hangen of staan: hippe vrouwen gaan deze zomer bh-loos door het leven. En als er eenmaal een trend ontstaat onder celebs, is het alleen een kwestie van tijd voordat ook de 'gewone borsten' zich aan deze hype moeten overgeven. 

ZIE OOK: Nieuwe bh gaat levens redden

Modejournalist Liesbeth Rasker is blij met de trend: "Ik ben zeker voor. Ik draag liever geen bh. Als ik thuis kom doe ik hem meteen uit, maar ik ga ook vaak een hele dag zonder bh." Waarom? "Omdat ik zonder gewoon veel lekkerder vind."

Thumbnail

Miranda Kerr

Een leven zonder bh zou stukken gezonder zijn, blijkt uit Frans onderzoek. Dat zit als volgt: een bustehouder verlicht op geen enkele manier eventuele rugpijn, en de bh versnelt juist het proces van slapper wordende borsten. Volgens Rasker worden je borsten lui van een bh.

Er is ook kritiek op het onderzoek. "Ik denk niet dat het goed is om geen bh te dragen", zegt cosmetisch arts Robert Schoemacher. "Kijk maar naar Afrikaanse vrouwen die nooit een bh dragen, daar blijft ook weinig van over."

Slappe zakjes
"Dat het bindweefsel sterker wordt zonder bh is een fabel", zegt Schoemacher. "De sterkte van je bindweefsel is genetisch bepaald. Daar moet je dus geluk mee hebben."

Ook het trainen van borstspieren raadt hij af aan vrouwen die pronte borsten willen. "Kijk maar naar bodybuildsters, de spier wordt dan getraind en de borst hangt er als een slap zakje boven."

Hollandse kanjers
Bovendien zijn de Nederlandse vrouwen gezegend met een veel grotere bos hout dan de Franse petite mademoiselles uit het Franse onderzoek. "Als je zwaardere borsten hebt, lijden die onder de zwaartekracht."

Dergelijke kanjers kun je dus beter ondersteunen, vindt Schoemacher. Hij raadt helaas wel zo’n oncharmante elastieken bh aan. "Die verdeelt de druk beter. Een beugelbeha ziet er mooier uit, maar die ondersteunen minder."

Fashionista Rasker kan zich wel iets voorstellen bij het argument dat grote borsten steun nodig hebben. Een bh is dan ook wel zo fraai. "Als je gewoon grote borsten hebt, kan het ook een beetje afleidend zijn en niet charmant staan als je geen bh aan hebt."

Tepelstickers
Voor wie met een bescheiden maatje toch graag meedoet aan de bh-loze trend, zijn er alternatieven genoeg. Bijvoorbeeld de Bye Bra. Dat is een soort sticker die je boven je borst plakt en die alles op zijn plaats houdt. Rasker: "Die draag ik als ik ga dansen. Je hebt geen gewiebel, maar ook geen strakke bandjes."

Ook raadt Liesbeth tepelstickers aan. "Daarmee kun je lekker zonder bh over straat zonder dat de boel doorschijnend zit."

Thumbnail

Rihanna

Editie NL
`