Scheepsrampen Middellandse Zee

Nederlanders spotten vluchtelingen in Middellandse Zee

21 april 2015 16:49 Aangepast: 21 april 2015 18:09
Beeld © ANP

Een Nederlands kustwachtvliegtuig heeft afgelopen zaterdag 78 vluchtelingen op een zeiljacht opgespoord op de Middellandse Zee. De vluchtelingen zijn veilig naar het vasteland van Italië gebracht.

Het Nederlandse team had gehoord dat er waarschijnlijk een jacht met vluchtelingen was gezien ten noordoosten van Sicilië. 

ZIE OOK: Drama bootvluchtelingen: Jelle kon het niet langer aanzien

Missieleider Patrick van de Koninklijke Marechaussee: "We zijn heel gericht gaan zoeken en wisten het zeiljacht van ongeveer 15 meter te vinden. We hebben ons zichtbaar voor de vluchtelingen gemaakt en zijn rondjes om hen heen gaan vliegen."

Ondertussen maakte de boordcamera beelden van wat er op het schip gebeurde. De missieleider schatte dat er ongeveer 100 mensen an boord waren: "Heel vol dus voor zo'n jacht. Verder was alles rustig aan boord. We zagen mannen, vrouwen en kinderen maar er was geen paniek. Het leek me zeer waarschijnlijk dat het om mensensmokkel ging, want de zeilen waren opgerold. Het schip voer op de motor."

Naar Italië
Het Nederlandse team schakelde de Italiaanse kustwacht in. Een kustwachtschip heeft het jacht benaderd en de vluchtelingen naar het vasteland van Italië gebracht.

Wat er daarna met de vluchtelingen is gebeurd, weet de missieleider niet: "Wel heb ik gehoord dat het uiteindelijk om 78 mensen bleek te gaan. Het was voor ons onduidelijk waar ze vandaan kwamen en waar ze naartoe wilden.''

Nederland doet sinds oktober mee aan de grensbewakingsoperatie, die Triton heet.

RTL Nieuws / ANP
`