Scheepsrampen Middellandse Zee

Drama bootvluchtelingen: Jelle kon het niet langer aanzien

21 april 2015 17:25 Aangepast: 21 april 2015 20:32

Ze zijn net vertrokken vanuit Eemshaven: een groep vrijwilligers die met een eigen schip, de Seawatch, hulp gaat bieden aan bootvluchtelingen op de Middellandse Zee. "Het tij moet nu echt keren, anders stopt dit niet."

De Seawatch is gekocht door een aantal families uit Berlijn met maar één doel: zorgen dat er geen vluchteling meer sterft op de Middellandse Zee. Het schip vaart onder Duitse vlag, maar onder de groep initiatiefnemers zijn ook acht Nederlanders. Onder hen de 37-jarige Jelle Goezinnen. 

ZIE OOK: 700 dode bootvluchtelingen. Mooi zo

"We liepen al een aantal jaar met het plan om een bijdrage te leveren aan het redden van bootvluchtelingen, maar de afgelopen tijd nam het aantal doden zo enorm toe, dat er echt iets moest gebeuren", zegt Goezinnen. "Het gaat om mensen die bescherming zoeken, die de laatste oversteek van hun vlucht met de dood moeten bekopen. Dat is toch niet onze wereld? Het tij moet keren, anders stopt dit niet."

De groep vindt dat Europa te weinig doet. "We kwamen op het idee van een eigen boot. Via via hoorden we dat er een aantal families in Berlijn hetzelfde idee hadden." De twee groepen zochten contact met elkaar. "Zij hadden geld voor een boot, wij hadden de kennis en knowhow."

Thumbnail

Met het spaargeld van de vier Duitse families en een aantal donaties kochten ze een Nederlandse visserskotter. Van half mei tot eind augustus gaat de boot vanuit Malta bootvluchtelingen helpen op zee. Er gaat een crew van 6 tot 8 mensen mee op de boot: onder andere een dokter, een kapitein, een werktuigbouwkundige en iemand van de pers.

Kleinschalige noodhulp
Ze gaan er geen mensen uit zee trekken. "We zijn niet uitgerust voor een grootschalige reddingsoperatie." Wat ze wel doen: aandacht genereren voor het probleem en kleinschalige noodhulp bieden. "Als we een boot aantreffen kunnen we eenvoudige medische hulp bieden, voedsel of water geven, een kapotte motor weer aan de praat helpen." 

Als er meer hulp nodig is, bijvoorbeeld als een boot omslaat, wordt dat direct doorgegeven aan de kustwacht. "Dan kan een professioneel reddingsteam actie ondernemen." 

Niet alle Nederlandse vrijwilligers gaan met de boot mee, er zijn ook mensen die vanuit huis helpen. "Er hebben zich veel vrijwilligers aangemeld en uiteindelijk wordt er gekeken wie er geschikt is als crew op de boot. Maar anders help ik op een andere manier aan het project: er moeten ook veilige alternatieve vluchtroutes gecreëerd worden en daar moet aandacht voor gevraagd worden. Het belangrijkste is dat we iets ondernemen tegen deze humanitaire ramp."

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore