EditieNL

Dit zijn de grootste ergernissen op de werkvloer

21 april 2015 17:28 Aangepast: 06 september 2015 17:05
Beeld © Thinkstock

Je brengt vaak meer tijd met je collega's door dan met je partner. Dan is het wel zo prettig als je het een beetje klikt met die collega's. Toch is dat lang niet altijd het geval: we ergeren ons juist kapot op de werkvloer.

Hoogleraar sociale psychologie Roos Vonk onderzocht voor haar nieuwe boek 'Collega's en andere ongemakken' wat de grootste irritaties op de werkvloer zijn. En wat blijkt: we ergeren ons vooral groen en geel aan collega's met een gebrek aan collegialiteit en teamspirit. Het zijn met name vrouwen die zich hieraan ergeren, mannen irriteren zich weer meer aan domheid en onbekwaamheid.

De grootste ergernissen op de werk: 

  1. Gebrek aan collegialiteit
  2. Domheid
  3. Luiheid
  4. Slecht reageren op feedback
  5. Zeuren en klagen

Bron: Roos Vonk

ZIE OOK: Fris in de les? water in je fles!

Maar wat Vonk ook opmerkte tijdens haar onderzoek is hoe hypocriet we eigenlijk zijn op de werkvloer: datgene wat we irritant vinden aan anderen herkennen we totaal niet bij onszelf. "Mensen vermoeden van zichzelf met name dat hun eigenwijsheid, kritische instelling, onzekerheid, perfectionisme en eerlijkheid lastig kan zijn voor hun collega's. Maar als het gaat om irritant gedrag van collega's lijken die persoonlijke eigenschappen geen rol te spelen", zegt Vonk. 

Wat echt vervelend wordt gevonden is meer praktisch van aard, zegt Vonk. "Bemoeizucht, slecht luisteren, negativiteit, rommel, slechte communicatie, geluidsoverlast en afleidend gedrag. Vooral dat laatste komt helaas in vele vormen: van collega's die de hele dag Whatsappen, Facebooken tot lawaaiige hakken dragen, kauwgom eten of een irritant hoestje hebben. Niet doen, dus."

 

Editie NL
`