Nederland

'Koeien massaal megastal in'

23 april 2015 07:13 Aangepast: 23 april 2015 07:24
Beeld © ANP

Het aantal melkkoeien in ons land zal de komende jaren tot ruim 2 miljoen groeien. Maar we zullen de koeien steeds minder in de wei zien, zegt de stichting Wakker Dier.

Begin deze maand is het melkquotum afgeschaft. Het quotum werd ooit ingevoerd om overproductie door de Europese melksector aan te pakken. Als de boeren meer melk produceerden dan toegestaan, moesten ze een boete betalen. Maar door de groeiende wereldvraag naar zuivel is de noodzaak van de maatregel verdwenen. 

ZIE OOK: Einde van de melkquota nabij: vijf vragen

De verwachting was al dat de melkproductie na het verdwijnen van de melkquota flink zou stijgen. Nu blijkt dat boeren massaal hun kans grijpen om uit te breiden. Het Centrum Landbouw en Milieu Onderzoek & Advies (CLM) analyseerde in opdracht van Wakker Dier de vergunningen van melkveehouders in drie provincies. In Utrecht, Gelderland en Brabant hebben tientallen melkveehouders nu een vergunning op zak om uit te breiden. 

Dat is slecht nieuws, vindt Hanneke van Ormondt van Wakker Dier: "Koeien in megastallen gaan bijna altijd niet de wei in. Dat willen we natuurlijk niet, want weidegang is veel beter voor de koeien."

Regels onduidelijk
Boeren moeten extra land kopen als ze willen uitbreiden, maar dat maakt volgens Wakker Dier niet uit: "De regels zijn niet zo duidelijk. Een boer kan nu in Brabant uitbreiden, en in Friesland land kopen. Wij vinden natuurlijk dat dat land bij de stal moet liggen, zodat de koeien naar buiten kunnen." 

Wakker Dier wil dat staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) maatregelen neemt. "Als Dijksma nu niet ingrijpt, is Nederland binnenkort een land vol megastallen en met steeds minder koeien in de wei."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore