Geheime informatie MH17 naar buiten

Materiaal MH17 vaker gebruikt voor lessen

23 april 2015 17:10 Aangepast: 23 april 2015 17:16
De kazerne in Hilversum Beeld © ANP

Naast forensisch anatoom George Maat hebben ook andere leden van het MH17-identificatieteam presentaties gegeven over het identifcatieproces. Dat zegt Arie de Bruijn, hoofd van het LTFO, tegen RTL Nieuws. Nabestaanden zijn geschokt en willen een verbod op het gebruik van foto's, zolang het identificatieproces nog niet is afgerond.

De Bruijn bevestigt dat in elk geval een andere anatoom de beelden die George Maat liet zien ook gebruikt voor besloten presentaties. Dat is goedgekeurd door de leiding. "Daar hebben wij hele duidelijke afspraken over. Niet alleen met Maat, maar met alle collega's die hier mee bezig zijn." 

"Ook orthodontologen en technisch rechercheurs geven dit soort lessen en gebruiken daarbij materiaal uit het identificatieproces van de slachtoffers van de MH17-ramp", zegt De Bruijn. "Wij willen ook andere collega's leren wat het werk van de identificatie inhoudt en daar moet je dingen bij tonen van het werk." 

ZIE OOK: Foto's en geheime informatie MH17-ramp naar buiten in lezing

Nabestaanden zijn niet van het gebruik van de beelden op de hoogte gesteld. Volgens De Bruijn hoeft dat ook niet, omdat de beelden met respect worden getoond en de lichaamsdelen onherkenbaar zijn.

Maar Dennis Schouten, waarnemend voorzitter van de Stichting Vliegramp MH17 vindt dat niet genoeg. Hij wil dat er een volledig verbod komt op het gebruik van foto's ervan, zolang het identificatieproces loopt.

'Schokkend en respectloos'
"Het is schokkend en respectloos dat dat nu al gebeurt", zegt Schouten tegen RTL Nieuws. Hij wil 'pertinent' dat de foto's 'op geen enkele manier' worden gebruikt, dus ook niet in besloten kring. De stichting gaat aan de betrokken ministeries vragen om daarvoor te zorgen.

Een woordvoerder van het LTFO laat weten aan RTL Nieuws dat hij niet kan zeggen hoeveel lezingen zijn gegeven en wat voor beelden daarbij gebruikt zijn. Dat komt omdat deze vragen deel uitmaken van het onderzoek dat het LTFO nu uitvoert naar de lezing.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore