Geheime informatie MH17 naar buiten

Wie gaf Maat toestemming MH17-foto's te gebruiken? Vijf vragen

23 april 2015 21:07 Aangepast: 23 april 2015 22:24
Beeld © AFP

Forensisch anatoom Maat hield enkele lezingen waarbij hij fotomateriaal van slachtoffers van de MH17-ramp gebruikte. Ook vertelde hij dingen over het onderzoek die nog niet bekend waren gemaakt. Maar hoe kon hij dat zomaar doen en wie gaf er toestemming voor? Vijf vragen en antwoorden over de lezingen van Maat.

1. Van wie had Maat toestemming?

De politie kende de lezing van forensisch antropoloog Maat en had daarvoor groen licht gegeven. Ook voor het tonen van foto’s van slachtoffers.

2. Wat ging er dan mis?

Waar het volgens de politie fout ging: de doelgroep was niet correct, het ging om studenten en de lezing was ook voor anderen vrij toegankelijk. Daarbij deed Maat volgens het ministerie van Veiligheid en Justitie uitspraken die niet klopten of speculatief waren. Daarom staat Maat nu op stand-by.

3. Wat wisten de nabestaanden?

De politie heeft de nabestaanden niet geïnformeerd of gevraagd om toestemming over het gebruik van de foto's. Volgens de politie is dat niet nodig omdat slachtoffers onherkenbaar zijn. Volgens redacteuren van RTL Nieuws is dat deels het geval: nabestaanden zien het waarschijnlijk wel als het gaat om een vriend of familielid.

De nabestaanden zijn geschokt door de lezing van Maat en de informatie over andere lezingen. Ze willen dat de politie geen foto's meer gebruikt van slachtoffers zolang het onderzoek loopt.

4. Zijn er meer lezingen gegeven?

Een collega van Maat uit het identificatie-onderzoek hield dezelfde lezing, inclusief foto's. Voor welke groepen die precies is gehouden is niet bekend.

Verder zijn er met toestemming van politie ook lezingen gegeven met materiaal van MH17 door rechercheurs en orthodontologen. Bijvoorbeeld voor de politieacademie. Of daarbij ook foto's zijn gebruikt is onduidelijk. De politie onderzoekt dat nu.

Volgens de politie is het gebruikelijk dat er lezingen worden gegeven met foto's en andere informatie van slachtoffers van rampen. 

5. Wat is er precies gezegd?

RTL Nieuws heeft opnames gemaakt van de lezing van Maat. Een transcriptie van enkele delen kun je hier lezen.

RTL Nieuws / Siebe Sietsma

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore