Nederland

Sporten vermindert bijwerkingen chemotherapie

28 april 2015 13:00 Aangepast: 28 april 2015 13:24

Kankerpatiënten die bewegen tijdens hun chemotherapie hebben minder last van bijwerkingen zoals vermoeidheid, misselijkheid, pijn en braken en houden hun behandeling beter vol. Dat blijkt uit onderzoek van klinisch psycholoog Neil Aaronson.

"Rust houden, wat het advies was, kan juist averechts werken", zegt Aaronson van het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis in Amsterdam.

Aaronson onderzocht of beweging effect heeft op hoe kankerpatiënten zich tijdens een chemokuur voelen. De uitkomst van het onderzoek: patiënten die bewegen hebben minder last van vermoeidheid, misselijkheid, pijn en braken. "Het is niet zo dat ze er helemaal geen last van hebben, maar de mate waarin ze er last van hebben, is een stuk kleiner."

ZIE OOK: Nieuw: online hulp bij borstkanker

Aaronson onderzocht 230 borstkankerpatiënten. Hij gaf het standaard gezondheidsadvies: beweeg 30 minuten per dag. Een deel van de groep liet hij ook naar een fysiotherapeut gaan, waar ze onder begeleiding krachttraining en cardiotraining deden. Ze zaten 20 minuten op een fiets en deden tien minuten iets anders, zoals lopen op een loopband of crosstrainer.

"Je moet voorkomen dat mensen overbelast raken, zeker als patiënten niet helemaal gezond zijn, wil je zo voorzichtig mogelijk zijn. Dus tijdens chemotherapie zou ik ze zeker aanraden om te bewegen onder begeleiding van een fysiotherapeut die daarvoor getraind is. Maar een half uur fietsen, zwemmen of lopen kan natuurlijk iedereen zelf."

Psychisch effect
Het sporten heeft niet alleen fysiek een positief effect op de patiënt, maar ook psychisch. "Iemand die actief is, heeft het gevoel dat hij meer aan kan. Blijft betrokken bij de maatschappij en merkt in het dagelijks leven dat hij een sociaal leven kan leiden. En ze hebben het gevoel dat ze meer controle hebben over de situatie. Als je in bed ligt, dan kan dat allemaal niet."

Of de chemokuur ook beter werkt voor patiënten die actief blijven, kan op basis van dit onderzoek niet gezegd worden. "We weten nog niet of mensen bijvoorbeeld langer leven als ze actief blijven", zegt Aaronson daarover.

RTL Nieuws
`