Hulpverlening Nepal

Nederlandse reddingswerkers komen terug uit Nepal

02 mei 2015 21:58
Beeld © ANP

De Nederlandse reddingsploeg stopt met zijn werkzaamheden in Nepal. Reden is dat de Nepalese autoriteiten hebben besloten de zoekactie naar overlevenden van de aardbeving te staken.

Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken laten weten. Vanavond vertrekt er een Nederlands militair vliegtuig naar Nepal om de Nederlandse ploeg samen met het Belgische reddingsteam op te halen.

Op de heenweg neemt het toestel 12,5 ton aan hulpgoederen mee voor Artsen zonder Grenzen, Cordaid en het Rode Kruis. Op de terugweg zijn er plaatsen beschikbaar voor Nederlanders in Nepal die gerepatrieerd willen worden.

ZIE OOK: Reddingswerkers aangeklampt door wanhopige bewoners Nepal

Het toestel wordt woensdag terug verwacht op de vliegbasis Eindhoven.

Het 62-koppige team en acht speurhonden hebben de afgelopen dagen in Kathmandu en in gebieden daarbuiten gezocht naar overlevenden onder het puin. Ook hebben de Nederlanders geholpen bij het verzorgen van gewonden en zijn voedselpakketten, water en dekens uitgedeeld aan ontheemden. De hulpverleners hebben ook geholpen bij het bergen van dodelijke slachtoffers.

De Nederlanders waren een van de eerste reddingsteams in Nepal na de aardbeving en namen daarom een coördinerende rol op zich. Die taak is intussen overgenomen door de VN.

RTL Nieuws / ANP