Nederland

'Geen bewijs voor gevaarlijk zenuwgas in vliegtuigen'

04 mei 2015 07:07 Aangepast: 06 september 2015 17:05
Archieffoto. Beeld © ANP

Het staat niet vast dat er bij de luchtverversing in vliegtuigen een zenuwgas vrij komt dat hersenschade kan veroorzaken bij inzittenden. Een woordvoerder van het AMC Amsterdam zegt dat berichtgeving daarover in De Telegraaf onjuist is.

Bijna alle typen vliegtuigen zouden dezelfde luchtverversingstechniek gebruiken. Alleen in de Boeing 787 Dreamliner wordt een een ander systeem gebruikt. De beschadiging aan de witte stof in de hersenen zou volgens De Telegraaf onder meer tot MS en Alzheimer kunnen leiden. De luchtvaartbranche houdt het probleem volgens de krant stil uit angst voor miljardenclaims.

"Hoofdonderzoeker Liesbeth Reneman ontkracht de teneur van het artikel in de Telegraaf", zegt AMC-woordvoerder Fran van den Bosch. "Er komt bij cabinepersoneel wel degelijk geheugenstoornis voor door witte-stofstoring, het is alleen niet duidelijk waardoor dat komt."

ZIE OOK: Kijk en huiver: wat gebeurt er na het inchecken met je koffer?

Wie vaak vliegt en die gifstoffen niet goed kan afbreken, loopt het risico om ziekten op te lopen. "We hebben Nederlandse piloten en cabinepersoneel met ziekteverschijnselen onderzocht, met autocoureurs als controlegroep. Veel vliegers hebben aantoonbaar beschadiging aan de witte stof in de hersenen", zegt Michel Mulder, arts en piloot, in De Telegraaf.

De onderzoekers publiceren de resultaten binnenkort in het blad 'Brain Imaging & Behavior'.

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`