Honderden kinderen verwaarloosd

'Armoede bij schoolkinderen pijnlijk om te zien'

04 mei 2015 13:45 Aangepast: 04 mei 2015 15:14
Archieffoto Beeld © ANP

Kinderombudsman Marc Dullaert vindt het pijnlijk om te zien dat schoolkinderen in armoede leven. "Helaas bevestigt dit het beeld dat uit ons eigen onderzoek eerder al naar voren is gekomen", zegt hij.

Thumbnail

Daarmee reageert de Kinderombudsman op de uitzending van RTL Nieuws over de honderden kinderen die verwaarloosd op school komen. Bij de redactie zijn veel geschokte reacties binnengekomen op de uitzending, bijvoorbeeld van een tandartsassistente die bij haar werk veel verwaarloosde gebitten ziet. 

Volgens Dullaert zijn de honderden leerlingen nog maar het topje van de ijsberg. "Eén op de negen kinderen leeft onder de armoedegrens. Het gaat in Nederland om 380.000 kinderen, een enorm aantal. Als je je een schoolklas voorstelt met 30 kinderen, zijn er drie die in armoede leven. Dan heb je het over kinderen die zonder ontbijt naar school komen en ouders die geen geld hebben voor kleren of een nieuw paar schoenen. Het gaat dus om hele basale vormen van armoede."

ZIE OOK: 'Gezin sliep dagen in auto': dit zeggen scholen over verwaarloosde kinderen

Armoede kan volgens de Kinderombudsman verstrekkende gevolgen hebben. "Kinderen schamen zich ervoor. Toen we zelf kinderarmoede op scholen onderzochten, durfde niemand erover te praten. Maar na een oproep op internet kregen we binnen een dag 700 reacties. Vanwege die schaamte durven kinderen geen vriendjes mee naar huis te nemen. Dan dreigt isolatie."

Armoede gaat in het hoofd zitten, zegt Dullaert. "Wat heel schrijnend is: kinderen denken niet verder dan het eind van de week. Ze vragen zich af of er wel eten is en ze zijn bang voor ruzies. Ze hebben geen perspectief, geen dromen. En dat vertroebelt de kansen voor de toekomst."

Het onderzoek van RTL Nieuws toont volgens Dullaert aan dat armoede in Nederland echt bestaat. "Het gaat niet meer alleen om bijstandsmoeders", zegt de Kinderombudsman. "Het gaat ook om gezinnen van zzp'ers die niet meer overeind kunnen blijven en gezinnen waarvan het huis onder water staat. Na scheiding blijven de ouders dan achter met hoge schulden, dat gaat ten koste van het gezinsbudget."

​Verborgen armoede
Dullaert ziet het als een verplichting om armoede onder kinderen in Nederland aan te pakken. "Vanuit het perspectief van kinderrechten is het niet mogelijk dat zo veel kinderen onder de armoedegrens leven. Nederland hoort bij de rijkste landen van de wereld." Als Kinderombudsman pleit hij er bij de gemeentes voor om armoede in kaart te brengen. Wie geen uitkering krijgt, is vaak niet in beeld bij de gemeentes. Die moeten volgens hem met andere maatschappelijke organisaties om de tafel zitten om uit te vinden welke gezinnen in een gemeente hulp nodig hebben.

ZIE OOK: Basisscholen: Honderden kinderen uitgehongerd en verwaarloosd in de les

Een op de acht gemeentes heeft volgens de Kinderombudsman inmiddels een programma dat specifiek gericht is op kinderarmoede. Daarbij gaat het om zogeheten kindpakketten, waarbij per geval bekeken wordt wat een kind nodig heeft. "Daarin zitten niet alleen goederen, maar ook diensten als zwemles", zegt Dullaert. "Een keer in de drie jaar een laptop geven heeft geen zin. Kinderen hebben meer aan nieuwe kleren, daar groeien ze uit. In onder meer Den Haag is daarom een kinderraad, waarbij de kinderen zelf aangeven wat ze nodig hebben."

Volgens Dullaert moeten alle gemeenten kindpakketten aanbieden. Hij is daarom blij dat staatssecretaris Klijnsma het idee heeft omarmd en gemeenten stimuleert dergelijke pakketten aan te bieden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore