Nederland

Vaststellen doodsoorzaak 'te vaak een kwestie van gokken en gissen'

18 april 2017 10:00 Aangepast: 18 april 2017 12:13
Patholoog Frank van de Goot, één van de initiatiefnemers van 'Doodsoorzaak Onbekend'. Beeld © RTL Nieuws

Patholoog Frank van de Goot gaat samen met een team van experts op zoek naar de waarheid achter verdachte sterfgevallen. "Iedere nabestaande die wil weten waaraan iemand is overleden, kan bij ons terecht."

Samen met strafrechtadvocaat Sébas Diekstra, oud-rechercheur Dick Gosewehr en andere experts heeft Van de Goot de website www.doodsoorzaakonbekend.nl opgericht. Hier kunnen nabestaanden die twijfelen over de doodsoorzaak van een overledene zich via een formulier aanmelden. 

ZIE OOK: Te veel misdrijven gemist: experts zoeken naar onbekende doodsoorzaak

Eerder bood Van de Goot al aan om onderzoek te doen naar twijfelachtige zelfmoorden. Hij onderzocht onder andere het overlijden van het 16-jarige meisje Dascha, die na een avondje stappen werd aangereden door een trein. 

'Zelden goed onderzoek'

Het is volgens Van de Goot 'idioot' hoe we in Nederland omgaan met het vaststellen van een doodsoorzaak. "Er gaan ieder jaar zo'n 145.000 mensen dood. Maar van al die sterfgevallen worden er maar 285 forensisch onderzocht, en dan zijn de overduidelijke steek- en schietpartijen al meegerekend", zegt hij tegen RTL Nieuws. 

Dat er zo weinig onderzoek gedaan wordt naar waaraan mensen overleden zijn, heeft twee nadelen, zegt Van de Goot. "Aan de ene kant worden de misdrijven over het hoofd gezien, en aan de andere kant weten we dus van de overgrote meerderheid van de Nederlandse doden níet waaraan ze overleden zijn."

"En dat terwijl we een godsvermogen uitgeven aan onderzoek en medicijnen voor bepaalde ziektes, zonder dat we écht weten hoeveel mensen er nou precies aan overlijden. Dat wordt maar zelden goed onderzocht."

Geen hartinfarct maar allergie

Als voorbeeld noemt Van de Goot een 24-jarige jongen, die dood werd gevonden in zijn huis. "Het komt niet vaak voor dat iemand op die leeftijd zomaar overlijdt, dus er kwam een schouwarts bij", vertelt hij.

"De woning van de jongen was van binnenuit afgesloten en op zijn lichaam waren geen sporen van een misdrijf te zien. Dus de schouwarts noteerde een hartinfarct als doodsoorzaak. Maar uit later onderzoek bleek dat hij was overleden door een allergische reactie, veroorzaakt door een medicijn dat hij had gekregen van een alternatieve genezer."

(Het verhaal gaat verder onder het kader)

'Gokken en gissen'

Volgens patholoog Frank van de Goot zijn er jaarlijks honderden voorbeelden waarbij artsen er met de opgegeven doodsoorzaak naast zitten. "Je kunt als arts in de meeste gevallen niet van buitenaf zien waaraan iemand overleden is. Dus artsen gokken de doodsoorzaak te vaak", zegt hij.

Hoe dat komt? "Als je als arts een overlijdensformulier invult en aangeeft dat iemand een natuurlijke dood gestorven is, moet je ook invullen wat de doodsoorzaak is", vertelt hij. "Maar er wordt niet standaard autopsie gedaan na een overlijden, dus is het gissen wat er nou precies gebeurd is. Als een bejaarde man al negen keer een hartinfarct heeft gehad en nu plots is overleden, is het makkelijk om dat als doodsoorzaak in te vullen. Maar het is dus helemaal niet zeker dat dat klopt."

'Iemand moet het doen'

Er moet, vindt Van de Goot, veel meer aandacht komen voor forensische pathologie bij de geneeskundeopleidingen. Daarnaast moeten huisartsen vaker een autopsie aanvragen, vindt hij. "En als we het echt goed willen regelen, moet er een landelijk centrum komen dat zich specialiseert in het doen van autopsie na een onverwacht overlijden."

Tot het zover is, kunnen mensen met vragen over de doodsoorzaak van hun geliefde bij het team van experts achter 'Doodsoorzaak Onbekend' terecht. "Iemand moet het doen. We zijn met een klein team, maar willen zo veel mogelijk mensen gaan helpen", vertelt Van de Goot.

Kosten

Nabestaanden kunnen hun zaak via de website aanmelden. "Dan gaan we op basis van het verhaal van die mensen proberen laagdrempelig onderzoek te doen", zegt Van de Goot.

"Wij werken zelf gratis, maar als ik bijvoorbeeld een toxicologisch onderzoek moet laten uitvoeren door een laboratorium, zijn daar wel kosten aan verbonden omdat zo'n onderzoek moet worden uitgevoerd door anderen, die wel gewoon betaald worden."

Vandaag van start

Als er gedacht wordt aan een strafbaar feit, zegt Van de Goot, 'kunnen we met onze advocaten een zogeheten artikel 12-procedure starten'. Dan wordt de rechter gevraagd een zaak te laten onderzoeken.

De website staat sinds vandaag online. Aan het project werken behalve Van de Goot, Diekstra en Gosewehr nog meer experts mee die vaker in prominente zaken hebben samengewerkt, zoals forensisch en digitaal onderzoekers. Zij zullen aangeleverde dossiers van verdachte sterfgevallen nader bestuderen.

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`