Eerste vrouwelijke deelnemer

Eerste vrouwelijke deelnemer Boston Marathon rent hem 50 jaar later weer

18 april 2017 11:03 Aangepast: 18 april 2017 16:02
De beroemde foto waar Kathrine van het parcours wordt afgeduwd Beeld © Getty Images

Vijftig jaar geleden rende de Amerikaanse Kathrine Switzer als eerste vrouw ooit op bijzondere wijze de marathon in Boston. Gisteren heeft ze hem, op 70-jarige leeftijd, opnieuw voltooid.

In 1967 meldde Kathrine zich aan voor de marathon onder de naam K.V. Switzer, zodat niemand van te voren wist dat zij als vrouw meedeed. Toentertijd liet de marathon in Boston namelijk alleen mannelijke deelnemers toe omdat vrouwen te kwetsbaar zouden zijn om mee te rennen. Pas in 1972 werden vrouwen officieel toegelaten tot de race.

Duwen en trekken

"Ik had hard getraind en had veel vertrouwen in mijn kracht", schreef Kathrine daar tien jaar geleden over in The New York Times. "Dat evenement heeft mijn leven veranderd, en uiteindelijk ook de levens van miljoenen vrouwen ter wereld."

Kathrine werd vooral beroemd door de foto waarop te zien is hoe een van de organisatoren haar toentertijd van de weg probeert af te trekken, schreeuwend dat ze haar nummer af moet staan, terwijl haar vriend haar op zijn beurt terug op de weg duwt.  

Kathrine Switzer komt over de finish van de Boston Marathon 2017

Levens van vrouwen veranderen

Ze wist de marathon als eerste vrouw ooit in 4 uur en 20 minuten te voltooien. Vijftig jaar later heeft ze het parcours in Boston gisteren voor de tweede keer met hetzelfde rugnummer afgelegd. Dit keer in 4 uur en 44 minuten.

"Bedankt voor alle steun gedurende de tocht”, schreef ze na afloop op haar facebookpagina. "Ik heb de finish gehaald, net zoals 50 jaar geleden. Samen veranderen we de levens van vrouwen. Stel je eens voor wat er de volgende vijftig jaar nog zou kunnen veranderen!"

38 marathons

In totaal heeft Kathrine deelgenomen aan 39 marathons. In 1974 behaalde ze de snelste tijd tijdens de marathon in New York. Ze richtte 261 Fearless op, een renclub speciaal voor vrouwen. De naam van die club is afgeleid van het deelnamenummer dat ze droeg tijdens de beruchte marathon in Boston in 1967.

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`