EditieNL

Kind ontvoeren heel simpel: 'Wil je mijn puppy zien?'

06 mei 2015 16:20 Aangepast: 07 mei 2015 14:47
Beeld © Editie NL

Hoe makkelijk is het om kinderen te ontvoeren als je een puppy bij je hebt? Een Amerikaanse YouTube-ster toonde al aan dat het in zijn land lukte, maar hoe zit dat bij ons? Editie NL-verslaggever Steef van Stiphout probeerde het.

Steef ging met een puppy naar een speeltuin om te kijken of hij kinderen mee kon krijgen. Uiteraard vroeg hij wel toestemming aan ouders om het te proberen.

ZIE OOK: Een kind ontvoeren: zo snel kan het gaan

"Ik was geschokt hoe makkelijk het ging", vertelt hij. "Er was zelfs een opa die zeker wist dat de kindjes niet mee zouden gaan, maar ze liepen gewoon mee."

Bekijk hier hoe het Steef lukt om binnen een minuut twee kindjes mee te krijgen: 

Aanleiding om het te proberen was een filmpje van de Amerikaanse YouTube-ster Joey Salads. Hij testte of kinderen met hem meegingen. Dat bleek verrassend gemakkelijk. 

Volgens Justine Pardoen van Ouders Online is het goed om je kind voor te bereiden op dit soort situaties. "Het is belangrijk om je kind langzaam in te wijden in de grote wereld en ze te leren dat er mensen zijn die kwade dingen met ze willen doen."

De Landelijke Eenheid van de politie sluit zich daarbij aan. Irma Schijf, leider van het Team Vermiste Personen, zegt dat de politie 'zeker bewust bezig' is met het gemak waarmee kinderen met een vreemde meelopen. "Je moet goede afspraken maken met kinderen", adviseert zij. "Praat met ze, je hoeft niet per se het woord kinderlokker te gebruiken, maar vraag bijvoorbeeld wat ze doen als ze papa of mama kwijt zijn."

Zo voorkom je dat jouw kind meegaat met een vreemde:

 • Maak ze duidelijk: als het niet goed voelt, ga dan niet mee
  De allerbelangrijkste regel: leer je kind dat als iets niet goed voelt, ze het vooral niet moeten doen. Dat gevoel kun je aanwakkeren bij je kind door ze alert te maken en te oefenen.
 • Maak ze weerbaar
  Oefen alvast met je kind op situaties waarin iemand ze kwaad wil doen. Het is lastig om te zeggen dat ze niet met 'een vreemde' mee moeten gaan, want na één keer iets leuks zeggen is die vreemde al niet meer vreemd.
 • Stel concrete regels
  Het beste is je kind een aantal concrete regels te geven, die je ophangt aan situaties die hij of zij goed kan herkennen. De belangrijkste regel is dat je je kind leert om het altijd eerst aan papa of mama te vertellen als je ergens alleen naartoe gaat. Als papa of mama niet in de buurt is om het te vragen, dan mag je gewoon niet meegaan. Pech gehad, volgende keer beter.
 • Leer je kind keuzes maken
  Kinderen moeten weten dat ze altijd keuzes hebben in wat ze doen. Dus als een vreemde iets van ze wil, dan hoeven ze daar niet in mee te gaan.
 • Blijf speels oefenen
  Het is belangrijk om situaties te oefenen. Dus niet alleen dat ze niet met een vreemde mee moeten gaan. Er zijn volgens Pardoen situaties bekend waarbij kinderen door dat oefenen niet meegingen met een kinderlokker.

(Bron: Ouders Online) 

Verschillende situaties kun je oefenen, zoals bijvoorbeeld je kind ophalen bij school. "Als dan iemand anders komt, moet het kind vragen of die persoon het wachtwoord kent. Laat je kind vooraf een wachtwoord bepalen, zo weet je zeker dat het goedkomt."

ZIE OOK: Meisje 12 jaar na ontvoering teruggevonden

Maar zelfs als je oefent, is het niet zeker dat je kind nooit met een kinderlokker meegaat. "Maar het kan geen kwaad om het wel te oefenen." Bovendien helpt het om je kind te leren wat hij of zij wel of niet hoeft te doen. "Een autoritaire opvoeding kan dus zelfs averechts werken."

Editie NL

Wist je dat wij ook een app hebben?
Daarmee heb je al het nieuws binnen handbereik. Download 'm hier.

Playstore Appstore

`