Nederland

Quillermo rende 250 kilometer door de snikhete woestijn: 'Ik heb het overleefd'

18 april 2017 12:27 Aangepast: 18 april 2017 13:41
Quillermo tijdens de zwaarste voettocht ter wereld. Beeld © Quillermo Pellicaan

De Brabantse Quillermo liep afgelopen week zes etappes van 40 tot 85 kilometer door het mulle zand van de Sahara. Op dag twee ging het mis: "Je weet dat je moet drinken, maar ik kon het bijna niet binnenhouden."

Quillermo Pellicaan (41) deed mee met de Marathon des Sables. Deelnemers lopen in totaal 250 kilometer dwars door de Sahara, waar de temperatuur op kan lopen tot 40 graden. De lopers moeten tijdens de race helemaal voor zichzelf zorgen. Een slaapzak, slaapmatje, kookgerei en al hun eten dragen ze op hun rug mee.

Misselijk

Quillermo wist afgelopen zaterdag de finish te halen van deze ongekend zware hardloopwedstrijd, maar dat ging zeker niet zonder slag of stoot. "Op dag twee begon ik al misselijk aan de etappe. Je moet eten en drinken, maar ik kon het bijna niet binnenhouden. Toen ik aankwam in het kamp moest ik meteen overgeven", vertelt hij aan RTL Nieuws. 

Thumbnail

"Op dat moment dacht ik: eens en nooit weer. Maar ik heb nooit overwogen om er mee te stoppen. Ik heb anderhalf jaar getraind, dan geef je niet zomaar op", zegt Quillermo.

Vijftig graden celsius

"Van de medische begeleiders moest ik vervolgens drie liter zout water drinken. Dat was ontzettend smerig, maar als het niet lukte zouden ze me aan een infuus leggen. Dat was uiteindelijk niet nodig", vertelt hij. Hij herstelde goed en vanaf dat moment verliep de wedstrijd stukken beter.

"Naarmate de week vorderde, vond ik steeds beter mijn ritme. Ik wist wanneer ik moest drinken en kon het lopen beter doseren", vertelt hij. Toch was het de zwaarste tocht van zijn leven. "Je rent kilometers door mul zand, en dan ook nog eens berg op en berg af. Op sommige sporthorloges tikte de temperatuur wel eens 50 graden Celsius aan. Maar ik heb het overleefd", vertelt hij lachend.

Kudde kamelen

Ondanks alles zou hij de Marathon des Sables aan anderen aanraden. "Het was wel echt heel gaaf. Je bent helemaal op jezelf aangewezen, en afgesloten van de bewoonde wereld. Als je 's nachts je tent uit liep om te gaan plassen hoorde je helemaal niks en zag je alleen licht van de sterrenhemel", vertelt hij. "En overdag zie je uitgestrekte zandvlaktes en kom je hier en daar een kudde geiten of kamelen tegen, verder niks. Als je houdt van een beetje avontuur is dit wel een hele mooie uitdaging."

(Verhaal gaat verder onder het kader)

Zwaarste voettocht ter wereld

  • De Marathon des Sables, oftewel marathon van het zand, is een zesdaagse ultraloop van ruim 250 kilometer.
  • De loop wordt sinds 1986 jaarlijks georganiseerd en wordt beschouwd als de zwaarste voettocht ter wereld.
  • De loop bestaat uit zes etappes die in zeven dagen gelopen worden.
  • De langste etappe is 84 km en de andere zijn tussen de 20 en 40 km lang. Het parcours wordt elk jaar opnieuw bepaald.

Bekijk hieronder een filmpje van de Marathon des Sables:

Bron: Marathondessables.com

Het is best bijzonder dat Quillermo dit avontuur is aangegaan. Vijftien jaar geleden woog hij nog 115 kilo, rookte hij en liet hij de hond uit terwijl hij zelf in de auto bleef zitten. Na het stuklopen van zijn relatie besloot hij het roer om te gooien en te gaan hardlopen.

Felicitaties

Inmiddels heeft hij een vrouw en twee kinderen, die super trots zijn op hun man en vader. "De felicitaties stromen binnen, heel leuk om te horen en te lezen", vertelt hij. "Ook mijn trainer, die 's nachts opbleef om mijn vorderingen online te volgen, is ontzettend trots."

Thumbnail

Quillermo na afloop van de Marathon des Sables.

Quillermo heeft de smaak inmiddels goed te pakken. Ondanks de zwaarte van de tocht ziet hij een nieuw avontuur al wel zitten. "Er is een zelfde soort marathon, maar dan in Peru. Toen ik dat hoorde begon het meteen te kriebelen", vertelt hij.

"Mijn vrouw was iets minder enthousiast, die dacht: 'doe eens even rustig aan'. Zij heeft me natuurlijk anderhalf jaar lang heel hard zien trainen en ook tien dagen niet gezien, dus dat begrijp ik wel. Maar ja, ik sluit toch niet uit dat ik er aan mee ga doen, of misschien nog wel iets gekkers ga verzinnen".

Nederlands record

Aan de Marathon des Sables deden dit jaar 24 Nederlanders mee. Twee van hen hebben tijdens de loop moeten opgeven. Volgens het AD liep de Rotterdammer Thijs Boogert de ultraloop dit jaar als snelste Nederlander ooit. Hij deed er iets minder dan 29 uur over en eindigde daarmee als 60ste. 

Ook hardlopen? Dit moet je doen:

Hoogleraar fysiologie Maria Hopman geeft een aantal tips voor beginnende hardlopers die zich aan een (normale) marathon willen wagen.

  • Ga niet te snel van start. Neem minstens een jaar de tijd om voor die marathon te trainen, probeer niet in een maand of drie die afstand te bereiken.
  • Koop goede schoenen en sluit je eventueel bij een hardloopclubje aan. Op die manier is het hardlopen ook gezellig.
  • Begin dan eerst heel rustig met een paar kilometer. Als je dat probleemloos lukt, ren dan vijf kilometer. Daarna tien, en na een half jaar probeer je de twintig. Probeer het niet zo snel mogelijk te doen, maar bouw het rustig op.
  • Als je twintig kilometer kunt hardlopen, kun je die afstand nog wat uitbreiden en beginnen met een intervaltraining.
  • Sta je aan de start van je eerste marathon? Loop 'm dan niet zo snel mogelijk uit, maar richt je echt alleen op het halen van de finish, niet op de tijd. 
  • Fysiotherapeut Rob Tamminga raadt aan om, als je boven de 35 bent, je te laten testen op hartkwalen en je altijd goed te laten begeleiden.

Meer op rtlnieuws.nl:
Een marathon lopen, hoe haalbaar is dat?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`