Economie

3D-printer boetseert 'prakje' voor ouderen

15 mei 2015 11:10 Aangepast: 07 september 2015 18:37
Beeld © ANP

Ouderen die niet goed kunnen kauwen zijn vaak veroordeeld tot een fijngestampt prakje dat er niet heel aantrekkelijk uitziet. Dankzij een nieuwe vinding van TNO hoeft dat niet langer. "Wat nu vaak ontbreekt, is de persoonlijk touch."

Samen met Europese partners werkt onderzoeksinstituut TNO aan een project waarbij mensen in de zorg eten op maat kunnen krijgen dankzij een 3D-printer. Het Performance-project moet zorgen dat mensen die moeite hebben met eten ook een aantrekkelijke maaltijd voorgeschoteld kunnen krijgen.

ZIE OOK: 'We willen 3D-printen toegankelijk maken'

"Wat je nu vaak ziet is dat ouderen die moeite hebben met slikken, veroordeeld zijn tot gepureerd materiaal. Dat gaat na een paar weken vanzelf vervelen", zegt Ronald Visschers van TNO. "De eetlust verdwijnt snel als je aan tafel moet zitten met mensen die wel vast voedsel kunnen eten."

Om eten er weer aantrekkelijk uit te laten zien, is er veel handwerk nodig. De tijd en het geld om dat te doen is er vaak niet in de zorg. "Er is veel winst te behalen als je het eten in de originele vorm terug kan brengen."

Oude vorm
Dat 'herstellen' wordt mogelijk dankzij de 3D-printer; door gepureerd voedsel te mengen met gelatine en het te printen in de originele vorm. "Op die manier ziet het er weer aantrekkelijk uit, maar blijft het zacht voedsel."

Het Performance-project is bijna klaar. Na de zomer wordt het getest in een verzorgingshuis. "We zitten dus al aan het einde van het project", zegt Visschers.

Tegelijkertijd presenteerde TNO deze week een pastaprinter op de wereldtentoonstelling in Milaan. Twee losse projecten, die volgens Visschers wel veel techniek delen. "We proberen de industrie te helpen en grote slagen te maken. 20 jaar geleden moest je voor een goede espresso naar een koffiebar, waar een barista hem voor je klaarmaakte. Nu kun je ook naar de koffietent om de hoek."

De pastamachine, ontwikkeld in samenwerking met de Italiaanse pastamaker Barilla, kan vormen maken die tot nu toe nog niet mogelijk zijn. "Chefs zitten vast aan vaste pastavormen, of ze moeten het met de hand maken. Deze machine geeft creatieve vrijheid."

ZIE OOK: TNO geeft technologie aan ondernemers

Visschers benadrukt dat TNO niet aan dit soort projecten werkt 'voor de fun'. "Het is onze taak om te luisteren naar wat de industrie wil en vandaag al bezig te zijn met de producten van morgen."

De pastamachine is nog niet geschikt voor consumenten, maar dat zou een product van de toekomst wel kunnen zijn. "Als je bijvoorbeeld een universele deegprinter zou hebben waar je zonder mixer en beslagkom eten mee kan bereiden, dan zie ik wel mogelijkheden", zegt Visschers. "Daarvoor is nog verdere innovatie nodig. Onze pastaprinter werkt bijvoorbeeld ook nog gewoon met pastabeslag."

Bekijk hier de pastamachine in actie:

`